Русия предупреди Запада да не нагнетява напрежението около Иран

  • 01 декември 2011 18:35

  • 936
  • 0
Русия предупреди Запада да не нагнетява напрежението около Иран
©

Засилването на напрежението и натискът на Запада подкопават шансовете Иран да започне за сътрудничи, за да докаже, че не прави ядрени оръжия, заяви днес говорител на руското външно министерство, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

"Категорично сме против навиването на спиралата на напрежението и конфронтацията по въпросите, свързани с Иран. Смятаме, че тази линия вещае най-тежки последици", каза говорителят Александър Лукашевич. По думите му нарастването на напрежението около Иран на практика блокира възобновяването на преговорите на шестте световни сили с Иран за неговата ядрена програма. Лукашевич окачестви като "непродуктивен, ненавременен и слабо обоснован" доклада на Международната агенция за атомна енергия за предполагаемите ядрени оръжейни програми на Иран.

Говорителят на руското дипломатическо ведомство призна, че Техеран наистина не дава отговори на въпросите на международната общност, но според него вината за възникналото напрежение е и на някои западни страни. Лукашевич повтори руската позиция, че налагането на едностранни санкции и заплахите за употреба на сила срещу Иран са "напълно неприемливи". Той заклейми нахлуването на демонстранти в британското посолство по-рано тази седмица и добави, че мерките за сигурност в руското посолство в Техеран ще бъдат засилени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини