Русия: Не създаваме военна база в Палмира

  • 17 май 2016 20:49

  • 2662
  • 5
Русия: Не създаваме военна база в Палмира
© Getty Images/Guliver

Твърденията в някои медии, че Русия била създавала военна база в сирийския град Палмира, са лъжливи - там е разположен само временен лагер за сапьорите, които работят по разминирането на града, заяви говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Изявлението на Конашенков бе направено в отговор на информацията на Асошиейтед прес, която се позовава на Американската организация по съхранение на културното наследство, че руските военни строят нова военна база в Палмира.

"Никакви нови руски военни бази не е имало и няма на територията на сирийския град Палмира. На публикуваните от ЮНЕСКО спътникови снимки на територията на този район, за които говори агенцията, е показан временен лагер (градче) на подразделение на Международния противоминен център на Въоръжените сили на Русия, което е работило по разминирането на историческата част на Палмира, а днес на селището Тадмор. Разполагането на този временен лагер до приключване на разминирането е съгласувано с министерството на културата и други държавни ведомства на Сирия", заяви генерал Конашенков.

В този временен лагер са разположени жилищни модули, полева болница, където се оказва помощ на местни жители, както и полеви хлебозавод, чието производство също се раздава на сирийците, уточни говорителят на руското министерство на отбраната.
"Искам да обърна внимание, че и временният лагер, и болницата, и хлебозаводът не са никаква тайна. С работата им са се запознали и са правили репортажи оттам над 150 журналисти от водещи чуждестранни медии по време на последния престур на 5 май, когато в Палмира се състоя концертът на маестро Валерий Гергиев с оркестъра на Мариинския театър. Напомням също, че заедно с чуждестранните журналисти в този лагер имаше и многобройна група от международни експерти на ЮНЕСКО, пристигнали за концерта", заяви Конашенков.

Той отбеляза, че представители на Асошиейтед прес са били поканени на престура на 5 май, но по неизвестни причини са се отказали от участие.

Руският диригент Валерий Гергиев и музикантите от Мариинския театър в Санкт Петербург са били наградени днес с военни медали "За освобождението на Палмира" по повод концерта си в този древен сирийски град, предаде Франс прес.

Сред наградените музиканти е и приближеният на руския президент Владимир Путин виолончелист Сергей Ролдугин, който по време на концерта бе замесен в скандала с "Панамските документи", припомни АФП, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2662 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.05.27 | 15:47

5
А ТРЯБВА !

2016.05.27 | 15:47

4
Да, тя там си беше...

2016.05.27 | 15:47

3
баси тъпите, застреляни кравари...
САМОГОНчик

2016.05.27 | 15:47

1
ПРИБИРАЙТЕ СИ БАЗАТА И АЛКОХОЛИЦИТЕ , ЧЕ УЖ БЯХТЕ СМАЗАЛИ ИСЛЯМИСТИТЕ , А ТЕ ВСЕКИ МОМЕНТ ЩЕЛИ ДА ИЗТЛАСКАТ АРМИЯТА НА ДИКТАТОРА АСАД И ДА СИ ВЪРНАТ ПАЛМИРА !

2016.05.27 | 15:47

2
краварите у*я ли им държат на ислямистите?

Добави коментар

Водещи новини