Русия размаха пръст на Северна Корея заради изявленията за превантивни ядрени удари

  • 07 март 2016 19:02

  • 4482
  • 8
Русия размаха пръст на Северна Корея заради изявленията за превантивни ядрени удари
© Getty Images/Guliver

Русия смята за абсолютно неприемливи изявленията на Северна Корея (КНДР) за нанасяне на превантивни ядрени удари, предадоха ТАСС и Франс прес.

"Развитието на обстановката на Корейския полуостров и около него предизвиква нарастваща тревога", заявява пресцентърът на руското външно министерство. Започналите днес съвместни учения на САЩ и Южна Корея формално се извършват по план, но "реално са с безпрецедентен характер по своите мащаби, количеството и вида на задействаните оръжия, както и по вида на отработваните операции", се казва още в изявлението.

"Естествено, КНДР като държава, която е пряко посочена като обект на такава военна активност, не може да не изпитва основателно безпокойство за своята сигурност. Русия неведнъж е изразявала открито своето негативно отношение към подобни прояви на военни-политически натиск върху Пхенян", добавя руското външно министерство.

В същото време Москва подчертава, че и реакцията на КНДР е неправомерна. "Смятаме за категорично недопустими публичните изявления със заплахи за нанасяне на превантивни ядрени удари по противниците" на Пхенян, се казва в изявлението, цитирано от БТА. Руската дипломация предупреждава Северна Корея, че с подобни изявления тя окончателно се противопоставя на международната общност и съгласно международното право дава основания за използване на военна сила в съответствие с правото на страните на самоотбрана, което е част от Устава на ООН.

"Призоваваме всички страни към благоразумие и сдържаност" и да не се допусне ситуацията да се приближава към чертата, отвъд която може да започне неконтролируема ескалация на конфликта на Корейския полуостров, подчертава руското външно министерство.

Северна Корея заплаши САЩ и Южна Корея с ядрени удари, ако не се откажат от планираните военни учения. Няколко дни по-рано Съветът за сигурност на ООН наложи нова серия тежки санкции на КНДР заради извършените от комунистическия режим ядрени опити и изпитание на балистична ракета.

Войските на САЩ и Южна Корея провеждат всяка година проверка на защитата си срещу Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4482 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2016.03.25 | 23:30

8
Руснаците разбират,че САЩ ще унищожат Северна Корея без да се замислят,при положение че тези азиатски варвари-дегенерати използват примитивните си ракети!!!В Кремъл не изгарят от желание да играят по свирката на един луд маймуночовек,който може да ги забърка в конфликт,за който дори те не намират някакво смислено оправдание!!!
Д-пе Усрано -от село Курник

2016.03.17 | 12:27

3
Не обиждай О баба ! Може и да е маймуна ,в човешки образ ,ама хайде да уважаваме маймуните !Все пак от тях произхождаш !

2016.03.23 | 13:03

7
тия американци докато не унищожат глобално целия свят май няма да се спрат , само че и те ще са сред загиналите,не го ли разбират

2016.03.17 | 12:27

6
Америка ли ти чеше клиторчето? Ами остави ги да си свършат работата и си затвори краката, откачено болшевишко създание без мозък.

2016.03.17 | 12:27

5
А най -локално ГЗ ти !
тролингтън

2016.03.17 | 12:27

4
ще унищожат глобално земята. и универсално вселената. и локално местността.
дааа

2016.03.17 | 12:26

1
Ето до това води КОМУНИСТИЧЕСКАТА ШИЗОФРЕНИЯ!!!
Неее

2016.03.17 | 12:26

2
Дай си номера на лудницата !Ако ми остане време ,ще те посетя !

Добави коментар

Водещи новини