Руският патриарх на косъм от смъртта

  • 21 февруари 2016 20:41

  • 3975
  • 4
Руският патриарх на косъм от смъртта
©

Извънредно произшествие едва не доведе до гибелта на руския патриарх Кирил, предадоха местните медии.

Докато главата на Руската православна църква летял със самолет към Антарктида на 17 февруари, горният слой на предното стъкло на пилотската кабина се пръснал. Това можеше да доведе до разхерметизация на салона и до трагични последици, разкри самият патриарх пред журналисти в Сао Пауло, докато правеше равносметка на близо двуседмичната си обиколка из Латинска Америка и Антарктида, пише "Монитор".

Самолетът с патриарха и с придружаващата го делегация излетял към Ледения континент от чилийския град Пунта Аренас.

Инцидентът се случил, докато машината била на височина 9000 метра. „Много опасна авария: предното стъкло на кабината е двуслойно, и първият слой, който издържа на най-голямо натоварване, се разлетя на малки парченца. Пилотът каза, че това е много опасно, и че трябва спешно да се връщаме. Аз, разбира се, се съгласих, и предложих на пилота да лети на височина 3-4 хиляди метра, така че при разхерметизация да останем живи“, изтъкна патриарх Кирил. Той допълни, че ако останели на 9000 метра, шансовете да достигнат до американския континент не биха били големи. Постепенно обаче пилотът снижил височината и през основната част от полета тя не превишавала 4000 метра.

Въпреки инцидента било взето решение да се отиде до Антарктида с друг самолет. Патриархът подчерта, че това е бил доста рисков полет, но той не можел да се откаже от вече приетата топла покана на руските полярници. Той посети базата „Белингсхаузен“ на о-в Кинг Джордж и отслужи литургия в православната черква „Света Троица“ към руската полярна станция.

Преди това, в рамките на същата обиколка, на 12 февруари руският патриарх осъществи историческата си среща с папа Франциск в Хавана. На нея главите на двете църкви подписаха съвместна декларация, с която призоваха световната общност да обедини усилията си в защита на християните в Близкия изток и други региони.

Последвайте канала на

Novini.bg
3975 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.04.01 | 10:02

3
Алкашите отново / по традиция / са проявили масов героизъм ! Да ви пита човек , къде сте тръгнали с допотопните си хвърчила към полюса ?

2016.07.06 | 02:01

4
С тия "хвърчила" яко объркаха кръчмарските сметки на третополовите ти приятели, нали?
малееее

2016.02.25 | 16:00

2
Супермен!
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ

2016.02.22 | 16:05

1
Коледната елха този път се е маскирал като пингвин :)

Добави коментар

Водещи новини