Бурните улични протести в Молдова продължават

  • 21 януари 2016 07:06

  • 2049
  • 10
Бурните улични протести в Молдова продължават
©

Стотици протестиращи разкъсаха полицейския кордон и щурмуваха молдовския парламент в Кишинев снощи, след като депутатите одобриха новото проевропейско правителство, слагайки край на многомесечната политическа безизходица в страната, предаде Асошиейтед прес.

Шестима полицаи са ранени в ръкопашните схватки. При сблъсъците са пострадали 10 души, които са хоспитализирани в градската болница за спешна медицинска помощ - 7 полицаи и трима протестиращи. Сред пострадалите е един от лидерите на Гражданската платформа ДА (Достойнство и истина), бившият прессекретар на молдовското МВР Кирил Моцпан, който е с разбита глава. Той призова протестиращите, които настояват за предсрочни избори, да напуснат сградата на парламента, след като те нахлуха на първия етаж.

Повечето от травмите на пострадалите са получени в резултат на настаналата суматоха.

Лидерите на опозиционните леви сили - Партията на социалистите и "Нашата партия", също призоваха протестиращите да напуснат парламента и да се преместят на площада. Те обявиха намерението си да изкарат утре на улиците на Кишинев десетки хиляди души с искане за оставка на управляващата вече шеста година проевропейска коалиция, обвинявайки я в корупция и некомпетентност. Лидерите на двете партии - Игор Додон и Ренато Усатий, съобщиха също, че председателят на парламента Андриан Канду е поканил организаторите на протеста в Кишинев на преговори утре сутринта.

Утвърденият от парламента днес нов кабинет се оглавява от демократа Павел Филип - компромисния кандидат-премиер, предложен в петък. Той бе министър на комуникациите и информационните технологии в предходния кабинет. Новото молдовско правителство получи подкрепата на 57 депутати от 101-членния парламент, посочва БТА. Спешното създаване и гласуване на кабинета се оправдава с необходимостта да се изведе страната от политическата криза. Опозицията обаче нарече действията на депутатите "узурпация на властта". Лидерите й обявиха Молдова за "страна, завладяна от олигархията".  

Председателят на Българската община в Република Молдова - Фьодор Сабий коментира пред БТВ събитията в страната.

"Изглежда сякаш има опит за сваляне на правителството, но информацията като цяло е противоречива. Днес имаше извънредно заседание на парламента и беше утвърден нов кабинет. Парламентът заседава буквално 30 минути и прие набързо състава на правителството. Опозиционната Платформа „ДА" призова хората да излязат на улицата. Те не са съгласни, те смятат, че този министър председател - Павел Филип е корумпиран и е част от структурата на Владимир Плахотнюк. На площада имаше много хора, опитаха се да влязат в парламента, но как ще завърши всичко засега не се знае".

Павел Филип не можа да стигне до парламентарната трибуна А кои всъщност са протестиращите? Това опозиционна организация, родена от протестите през миналата година ли е? Тогава имаше доста протести заради изчезналите пари от банковата система (1 млрд. долара изчезнаха без следа от общо три банки - б.а.) Участваха социалистите на Игор Додон, партията на Ренато Усатый ("Наша партия" - б.а.), както и Платформа „ДА”. Но като цяло протестът беше свикан именно от Платформа „ДА”. Това е проевропейска политическа формация, която не е съгласна с политиката на сега управляващите и обвинява сегашното ръководство на държавата в кражбата на този милиард, за който вие споменахте. Хората, които са на улицата отразяват ли общата позиция на населението или са подтиквани от някакви лобита? Трудно ни е да се ориентираме от страни заради мощната пропаганда и поляризираното отразяване на събитията в Молдова. Последните социологически проучвания показват, че до 70 процента от гражданите не са съгласни с политиката на сегашната власт. Те настояват да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори. Пореден мегапротест в Молдова (СНИМКИ И ВИДЕО)1 млрд. долара изчезнаха от банките, хората искат оставки А смятате ли, че изборите ще оправят ситуацията? Разбирате ли, въпросът е в друго. Управляващите ги е страх, че ще спечелят проруските политически сили. Затова са се вкопчили във властта с двете ръце и не знаят какво да правят. Не знам как ще завърши всичко, но ситуацията е напрегната. Може ли да се сравнява ситуацията в Кишинев с това, което се случи в Киев и в Украйна преди време? Все пак постоянно се говори за напрежение с Приднестровието. Не мисля, че може да се прави сравнение. Към момента ситуацията в Приднестровието е спокойна. Тя няма отношение към сегашния конфликт в Молдова. Просто хората искат предсрочни избори. Ситуацията в страната е тежка, беднотията е голяма, има икономическа криза и хората са възмутени. Тоест, протестите имат чисто икономическа основа? Да, цените са високи, заплатите и пенсиите са ниски и хората не знаят как да излязат от тази ситуация. Споменахте олигарха Плахотнюк - каква е ролята му за всичко, което се случва? В редица публикации прочетох, че той е сочен за основен виновник за кризата в страната. Той е неофициален лидер на Демократическата партия на Молдова. Смята се, че той контролира съдебната система, силовите министерства и икономическите структури. Мнозина вярват, че той стои зад кражбата на въпросния милиард, но юридически доказателства за това няма. Но като цяло хората са изморени от ситуацията. Както и вие споменахте - една година има протести, а управляващите не реагират по никакъв начин не правят никакви отстъпки и така се стига до сегашната ситуация. А каква е позицията на българската общност в Молдова? Ние като цяло не се месим в тези процеси. А и изобщо българите и другите национални малцинства не са представени в сегашната власт така или иначе.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2049 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
ХАХО

2016.01.26 | 13:15

7
АКО ИРАН ПОСТРОИ ГАЗОПРОВОД ДО ЕВРОПА , БЛЯДОВЕТЕ ДИРЕКТНО ПАДАТ В КАНАЛИЗАЦИЯТА !
Спиро

2016.01.26 | 13:16

10
Иран нищо няма да построи нито до ЕС нито до САЩ нито към Луната само Русия и частично Китай я държат да не стане там както в съседен Ирак така, че кротувай!
Светлин Методиев - Атака лумпен

2016.01.26 | 13:16

9
Блядовете не са излизали от канализацията! Имаха шанс да станат нормална дъpжaвa, но дойде джуджето......

2016.01.26 | 13:16

8
"Гладна кокошка просо сънува". Да не сте си сложил "нещо" в сутрешното кафе или сте директно на "твърдо"?.
Центурион

2016.01.26 | 13:15

6
В още една страна се събудиха и прогледнаха, че в ЕС и НАТО не им е мястото и местната проядена от корупция чиновническа и бизнес мафия ги води по българският път!
dtj

2016.01.26 | 13:15

4
Поредния опит на руски свине, командвани от мАсква и джуджака да дестабилизират някоя държава, с цел да овладеят икономическата и политическата власт и да управляват марионетно правителство!! За пореден път се оказва, че всяка русофилистична гад трябва да бъде екстрадирана незабавно в руската кочина, където би трябвало да заживее спокойна от факта, че е при нейните си хора!!

2016.01.26 | 13:15

5
Кретен ,Молдова прогледна ,ние -НЕ !

2016.01.26 | 04:30

1
Плахотнюк ,откраднал един милиард !Боко открадна 21 милиарда ,но на него никой не търси сметка !Боко ,продължавай в същия дух !А ние ще блееме !Бееееееееееееееееееееее!
Сиромах

2016.01.26 | 13:15

3
Ако тук живееха молдовци , а не българи нещата щяха да стоят по друг начин. Тиквата ако ще и 200 милиарда да открадне на тъпия български народ му е все тая ! Кой ще го спре ?

2016.01.26 | 13:15

2
а в България кога ще се случи това , или ще си стоим и мълчим а група от 240 престъпника да ограбват държавата ни и народа да тъне в бедност

Добави коментар

Водещи новини