България може да бъде мост между Украйна и Балканите според посланика на страната у нас Микола Балта

  • 09 декември 2015 17:14

  • 1487
  • 4
България може да бъде мост между Украйна и Балканите според посланика на страната у нас Микола Балта
© Булфото (архив)

България като част на Европейския съюз /ЕС/ може да бъде добър мост между Украйна и ЕС, както и мост между Украйна и Балканите. Това заяви на пресконференция в Плевен посланикът на Украйна в България Микола Балтажи.

Той поясни, че украинските компании търсят чрез българския пазар достъп и до съседните балкански държави. Интересът на украинските фирми се демонстрира в различни сфери - посолството получава много голям брой оферти от различни региони от Украйна, допълни гостът.

България е една от важните туристически дестинации за украинците, каза още той. По думите му броят на украинските туристи малко намалява тази година спрямо миналата година, но те все пак обичат българските курорти, биха проявили интерес и към паметниците в област Плевен.

Днес Микола Балтажи е имал среща с областния управител на Плевен Ралица Добрева, с която са говорили за възможностите за възстановяване на регионалните връзки. Ние дълбоко се надяваме, че с въвеждането от 1 януари 2016 г. на зона за свободна търговия с ЕС ще бъдат създадени големи възможности за сътрудничество с България в областта на търговията и инвестициите, каза украинският дипломат. Той уточни, че стокооборотът между двете държави е намалял през 2014 г. в сравнение с 2013 г. с 10 на сто и е около 849, 5 млн.щ.д., а за 9 месеца на т.г. е намалял спрямо съответния период на миналата с 20 на сто, като е 565,5 млн.щ.д., но същевременно се увеличава рязко износът, включително и за българските инвестиции в Украйна. Българските компании работят добре на украинския пазар и украинските в България, коментира посланикът. Той информира журналистите и за ситуацията в Украйна в момента.

Микола Балтажи заяви, че е в Плевен по повод утрешното честване, за да почете паметта на загиналите в Плевенската епопея, включително и украинци. В тогавашната руска армия е имало десетки украински подразделения, украинци са били и в други подразделения, които са взели участие в героичната епопея, хиляди от тях са загинали, припомни дипломатът. Това героично участие на моите сънародници е част от историческата памет на украинците и е наш дълг да помним това, допълни той.

Последвайте канала на

1487 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
АНТИКОМУНИСТ И АНТИЕВРЕИН

2015.12.14 | 15:15

4
НА УКРАЙНА НЕ И ТРЯБВА ЕС..ЕС УМИРА И СЕ РАЗПАДА.НА УКРАЙНА НЕ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ В КАПАНА И В КЛОАКАТА КАТО НАС,ТЯ НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ СЪЩАТА ГРЕШКА.ЕС Е НОВИЯ СССР...ЕС Е ЗЛО В ТОЗИ ВАРИАНТ.ЕС НА СУВЕРЕНА НА НАЦИИТЕ ДА,НО ЕС НА БРЮКСЕЛ И ЕВРЕИТЕ---НЕ !

2015.12.14 | 15:14

3
Че кога не сме били мост !По нашите гърбове ,кой ли не се е качвал !Та едни украйнци ли не можем да изтърпим !Лошото е когато ни го сложат по навътре ......краварите !

2015.12.14 | 05:27

2
От краварите ли те е шубе? Има защо. Продължавай да се страхуваш.

2015.12.14 | 05:21

1
ljkgc ygvytdxcvtrdzsfgnryjmerytn

Добави коментар

Водещи новини