Русия предупреди Тайланд, че са планирани атентати от Ислямска държава

  • 04 декември 2015 09:35

  • 2454
  • 0
Русия предупреди Тайланд, че са планирани атентати от Ислямска държава
© Getty Images/Guliver

Тайланд съобщи днес, че е получил от Русия предупреждение за риск от атентат срещу руските интереси там от страна на групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

За целта джихадистите изпратили 10 сирийски бойци в кралството, където започва туристическият сезон; всяка година там идват милиони туристи, включително много руснаци, допълва агенцията. Данните, получени от руската Федерална служба за сигурност, предстои да бъдат проверени, уточни пред журналисти в Банкок говорител на местната полиция. АФП още не разполага с потвърждение от руските власти, допълва БТА.

По време на коледните и новогодишните празници множество руски туристи пристигат с чартърни полети в Тайланд и се насочват към местните плажове, по-специално към Патая - на два часа път от Банкок.  Според полицейски документи, цитирани днес в медиите и социалните мрежи, за Патая са заминали двама от десетте сирийци, свързани с ИД, а другите - за Банкок и за Пукет, друг често посещаван курорт в страната. Освен руски граждани, терористите може да изберат за мишени и хора от други страни, водещи военни действия в Сирия, твърди изданието "Хаосод".

Полицейският говорител прикани обществото "да има доверие в Тайланд" и в способностите на местните следствени органи, като увери, че ще бъдат използвани всички средства за залавяне на евентуални заподозрени. Тайните служби на Тайланд са способни да се справят с потенциалната заплаха, заяви днес шефът на Националния съвет за сигурност Тхавил Нетнийон, цитиран от ТАСС.

Двайсет жертви взе през август безпрецедентно бомбено нападение в центъра на Банкок; мотивите на арестуваните заподозрени останаха неясни и никой не пое отговорност. Основната следа сочи към проуйгурските активисти, бранещи правата на мюсюлманско малцинство в Китай. Международният ислямистки тероризъм и по-специално "Ислямска държава" досега не е действал в Тайланд, където обаче се бунтуват местни мюсюлмани сепаратисти, посочва АФП.

Последвайте канала на

2454 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини