ОССЕ обяви изборите в Украйна за демократични, но отбеляза, че са необходими реформи

  • 26 октомври 2015 16:24

  • 1636
  • 3
ОССЕ обяви изборите в Украйна за демократични, но отбеляза, че са необходими реформи
© Getty Images/Guliver

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обявиха, че вчерашните местни избори в Украйна са протекли демократично и прозрачно въпреки анулирането на вота в стратегически град в източната част на страната. В същото време те подчертаха, че е необходимо да се извършат повече реформи, предаде Франс прес.

Изборите в неделя "като цяло бяха добре организирани, а кампанията общо взето спази демократичния процес. Гласуването и преброяването на гласовете бяха прозрачни", се казва в съвместен доклад на ОССЕ, Съвета на Европа и Европейския парламент.
Същевременно "сложността на нормативната рамка, доминирането на влиятелни икономически групировки над изборния процес" и липсата на независимост на медиите показаха, че "е необходимо да продължат реформите", се подчертава в доклада, допълва БТА.

"Нарастващата сила и политизирането на медийните групировки засягат едновременно националните и регионалните медии. Медиите често пъти преминават границата между политическа пропаганда и информация, с което компрометират способността на избирателите да направят информиран избор", отбелязва ОССЕ.

В изборите вчера в Украйна участваха над 200 000 кандидати за кметове, общински и областни съветници. Още в началото обаче изборният ден бе помрачен от анулирането на вота в Мариупол, стратегическо пристанище с половин милион души население, където фаворити бяха проруските кандидати. Избирателните секции изобщо не работиха, тъй като "бюлетините са били отпечатани с груби грешки", които биха улеснили измами, обясни местната избирателна комисия.

По този въпрос ОССЕ единствено заяви, че "отпечатването и разпространението на бюлетини са се оказали проблемни в много части от страната". Организацията освен това разкритикува "недостатъчно прозрачните" методи на финансиране на предизборни кампании.
ОССЕ отбеляза, че е получила многобройни сигнали за купуване на гласове. "В някои райони кампанията е била белязана от заплахи и физически агресии срещу кандидати и членове на предизборни екипи", посочва организацията. 

Последвайте канала на

1636 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
дд

2015.11.15 | 06:50

3
ако бяха честни тия фашисти нямаше да са на власт

2015.10.28 | 06:32

1
Ти визираш каПутовските избори ли. Със 110% спечелени
да бе

2015.11.15 | 06:50

2
честни ,колкото в Булгаристан нали?

Добави коментар

Водещи новини