Лукашенко спечели пети президентски мандат (обновена)

  • 12 октомври 2015 07:20

  • 1793
  • 3
Лукашенко спечели пети президентски мандат (обновена)
© Getty Images/Guliver

Беларуският президент Александър Лукашенко ще продължи да управлява страната, след като на вчерашните избори, е получил 83,49 процента от гласовете, съобщи председателят на Централната избирателна комисия Лидия Ермошина. Това ще бъде петият мандат на Лукашенко.

Вторият по резултат кандидат - Татяна Короткевич от гражданската инициатива "Казвай истината" е получила 4,42 процента от гласовете. Избирателната активност е била над 87 процента.

Авторитарният лидер нямаше никаква сериозна конкуренция на изборите, които опозицията бойкотира. Около 100 нейни привърженици устроиха протестен поход след затварянето на избирателните секции, за да изразят недоволството си. Протестът им завърши мирно.

"Лукашенко сам свика изборите, сам посочи конкурентите си и сам определи колко процента да получи", заяви Вадим Венярски, участник в опозиционния протест.

Държавният социологически институт предрече, че Лукашенко ще получи 83 процента от гласовете. Дори преди вчерашното гласуване в бившата съветска република Централната избирателна комисия съобщи, че 36 на сто от7-те милиона регистрирани избиратели са пуснали бюлетините си през петте дни на предварително гласуване.

Опозиционните лидери осъдиха ранното гласуване като идеален инструмент за фалшифициране на резултатите. "За нас е необичайно да установим, че в някоя страна може да се гласува толкова много дни", каза за АП Джеймс Уолш, който оглавява делегацията от наблюдатели на Парламентарната асамблея на ОССЕ. За повечето демокрации е предизвикателство да накарат гражданите да гласуват."

Уолш добави, че наблюдателите имат някои въпроси за сигурността на избирателните урни - проблем, за който алармира и опозицията.
Преди гласуването Лукашенко заяви, че би било лош сигнал, ако получи по-малко гласове от предишните избори през 2010 г., които спечели със 79,65 процента. "Това ще означава, че хората започват да се отдръпват и са недоволни от политиката ми", каза той, преди да пусне бюлетината си в Минск.

61-годишният Лукашенко се появи в избирателната секция с 11-годишния си син Николай, който беше облечен в същия костюм и носеше същата вратовръзка като баща си, пише БТА.

Срещу Лукашенко се състезаваха трима кандидати - лидери на две проправителствени партии и малко известна опозиционна активистка. Видни опозиционни фигури се отказаха от участие в изборите, които според тях са пълен фарс.

Светлана Алексиевич, беларуската писателка, получила тазгодишната Нобелова награда за литература, бе сред критиците на изборите. На пресконференция в Берлин тя заяви, че за Лукашенко не е важно как се гласува. "Както Сталин казваше, не е важно как гласуват, а кой брои гласовете", добави тя.

За 21 години управление Лукашенко смаза опозицията и си спечели имидж на силен лидер, гарантиращ ред и стабилност.
"О, животът ни е труден, но Лукашенко ни обещава стабилност и мир", заяви 68-годишната Тамара Крилович, цитирана от АП. "Вижте какво донесе демокрацията в Украйна - война и бедност."

Лукашенко запази до голяма степен контролираната от държавата съветски тип икономика с помощта на евтин руски газ и западни заеми. Нереформинарана икономика издиша, но все пак осигурява хляб на трапезата на пенсионерите и на работниците в непечелившите предприятия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1793 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
оле-мале

2015.10.14 | 10:22

3
ТОТАЛИТАРИЗЪМ В ДЕИСТВИЕ.МЪРТВА ХВАТКА,НЯМА ИЗМЪКВАНЕ!!!!!!!!!
Немец

2015.10.14 | 10:18

2
"Ако изборите решаваха нещо,те щяха да бъдат забранени"-Марк Твен
Тирнова града

2015.10.13 | 20:55

1
Ами да сега Украйна им е за пример ,че и България ,като виждат как сме литнали нагоре с главата надолу ...

Добави коментар

Водещи новини