Русия ще създава нов военен блок

  • 03 ноември 2011 07:49

  • 1717
  • 2
Русия ще създава нов военен блок
© Интернет

Русия предприема нова инициатива за задълбочаване на интеграционните процеси на постсъветското пространство, този път във военната сфера, съобщи вчера в. „Комерсант”.

След като премиерът Владимир Путин обнародва идеята за създаване на аналог на ЕС - Евразийски съюз, сега на дневен ред е засилването на влиянието на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), в която влизат Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан.

Целта на Кремъл е на световната геополитическа карта да се появи нов мощен военен блок, който по подобие на НАТО за в бъдеще да съгласува действията на своите членове и да излиза с единна позиция по различни външнополитически въпроси. Задачата за укрепване на позициите на ОДКС бе поставена през август т.г. на неформална среща на организацията в Астана, а на 26 септември в Ню Йорк външните министри на страните членки обсъдиха първия вариант на т.нар. колективни указания.

ОДКС дори прие общ документ, който обхваща теми като общо противодействие на фалшифицирането на историята (на първо място историята на Втората световна война), международната сигурност и разоръжаване, противоракетната отбрана, взаимодействието на организацията с ОССЕ и НАТО, ситуацията в Афганистан, борбата с тероризма и др. Държавите от новия военен блок вече ще излизат с общи заявления по споменатите въпроси пред ООН, ОССЕ и други международни площадки. Единствено Узбекистан запази правото си по всеки отделен въпрос да приема решения дали да се присъедини към общата позиция на блока.

Именно реализацията на „колективните указания” ще е основна тема на насрочения за декември т.г. форум на ОДКС. „Нашата основна цел е да превърнем организацията в значима международна структура със сериозно военно-политическо влияние, чиято позиция ще бъде отчитана от световната общественост”, заяви представителят на Русия в ОДКС Игор Лякин-Фролов. Москва се надява НАТО също да признае ролята на новия военен блок.

Последвайте канала на

1717 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
11

2013.11.21 | 05:32

2
Nadqvam se i nie da se stanem 4ast ot tozi alliance nqkoi den
2

2013.11.19 | 00:12

1
да се присъединяжаме.20 год не видяхме нищо хубаво от ес и нато

Добави коментар

Водещи новини