Флашмоб "Голямо Одеско хоро" за Деня на бесарабските българи

  • 28 октомври 2011 13:06

  • 4566
  • 2
Флашмоб "Голямо Одеско хоро" за Деня на бесарабските българи
©

Утре, 29 октомври 2011 г. на един от оживените централни площади „Куликово поле“ в Одеса, Украйна, ще се проведе флашмоб „Голямо Одеско хоро“.

Организаторите - Българският младежки клуб "Актив" с подкрепата на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" планират да съберат над 100 младежи, които точно в 15:00 часа (киевско време) ще образуват хоро сред десетки минувачи. Съгласно правилата на флашмоба, цялата акция ще продължи до 15 минути, след което участниците ще се разпръснат.

Поводът за тази акция е Денят на Бесарабските българи. Идеята за този празник е предложена през 1938 г. в България, когато се провеждат официални тържества по повод 100-годишнината от създаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в гр. Болград (Украйна). Той е построен с труда и средствата на българските колонисти. Съборът е българска светиня и е един от най-големите в миналото и досега за православната християнска общност.

Петър Добрев, координатор на флашмоба, член на БМК "Актив", заяви: "Този ден е малко по-специален за нас, българите от Бесарабия. Настроението може да се сравни с честването на 3-ти март, деня, който също отбелязваме в Одеса. Имаме с какво да се гордеем – от Бесарабия родом са велики личности като министър-председателя на България Александър Малинов, генерал Данаил Николаев, историка Димитър Агура и много други, които са участвали във възстановяването на България след Освобождението от турското робство.

Чрез организирането на флашмоб „Голямо Одеско хоро“ ние искаме да кажем, че българите в Украйна не са изгубили идентичността си, а българското в нас продължава да живее.

Като част на многонационалната Одеса, флашмобът ще е още един повод да разкажем на жителите и гостите на града повече за нашата култура като и тях ще ги поканим да се включат в хорото".

Първата подобна акция Флашмоб „Българско знаме“ се проведе през април 2011 година по случай 135-годишнината на Априлското въстание. Тогава в акцията се включиха над 80 младежи, които образуваха живо българско знаме, държейки над главите бяла, червена или зелена тъкан.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4566 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Иван Серт

2016.03.03 | 14:34

2
С такива младежи като "Актив" българският корен в Украина няма да засъхне.БРАВО!!! Те са пример за подражание на всички- и млади и стари.
Кабули

2016.03.03 | 14:34

1
Имах щастието да живея сред бесарабските българи, които са по-истински по дух и българщина от всичките наши националисти, които смятат, че да си патриот, трябва непременно да си свалил скалповете поне на пет циганина, турчина или евреина. Големи, силни истински българи!

Добави коментар

Водещи новини