Протестите в Ереван продължават

  • 29 юни 2015 13:02

  • 1168
  • 0
Протестите в Ереван продължават
© gettyimages (архив)

Стотици арменци 11-и пореден ден продължават да окупират централния площад на Ереван и блокират движението по основния булевард на столицата въпреки вчерашното предупреждение на полицията, която заплаши да ги разпръсне, предаде БТА, цитирайки АФП.

Протестът е срещу повишаването на цените на електричеството. Вчера около 10 000 души скандираха "Армения! Армения!" или "Не на кражбата" под прозорците на президентския дворец въпреки нарежданията на полицията да напуснат района. Цяла нощ многоброен полицейски кордон удържаше демонстрантите. На сутринта повечето се разотидоха с изключение на неколкостотин души. В събота президентът Серж Саркисян обеща правителството временно "да поеме товара" на увеличението в цената на тока, докато одит в държавната електроразпределителна компания установи дали искането за повишаване на цените е било оправдано. Протестите започнаха на 19 юни и се разраснаха след краткото задържане на 23 юни на 237 демонстранти и насилственото разпръсване на стотици други от полицията.

Посолството на САЩ в Армения изрази безпокойство от напрежението в центъра на Ереван и призова всички страни да проявяват спокойствие и умереност. Демонстрантите настояват да се замрази повишението с 16 процента на цената на тока, което Електроразпределителните мрежи на Армения са поискали от правителството. Дружеството е собственост на компанията Интер-РАО на близкия до Владимир Путин Игор Сечин, отбелязва АФП.

Президентът Саркисян обяви в събота, че е възможно арменското дружество да бъде продадено. Днес руският в. "Комерсант" разкри, че Интер-РАО вече води преговори с неколцина руски бизнесмени от арменски произход. Продажбата обаче изглежда ще е сложна, тъй като арменското дружество е натрупало големи дългове, които се надяваше да покрие с повишението на цената на тока, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1168 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини