Русия и Западът се обвиниха взаимно за насилието в Украйна

  • 05 юни 2015 20:28

  • 2102
  • 7
Русия и Западът се обвиниха взаимно за насилието в Украйна
©

Русия и западните държави си размениха обвинения за увеличаването на насилието в Източна Украйна. В същото време високопоставен член на наблюдателната мисия на ОССЕ в Украйна обвини и двете страни в конфликта в нарушаване на прекратяването на огъня, предаде БТА.

Дипломатическият сблъсък между представителите на Русия, европейските страни и САЩ се състоя ден след като Украйна предупреди за възможна "пълномащабна инвазия" на Русия, след най-тежките сблъсъци от месеци между силите на Киев и проруските сепаратисти.

Заместник-председателят на Специалната мониторингова група на ОССЕ в Украйна Александер Хуг беше по-балансиран в изказванията си пред Съвета за сигурност на ООН. "Мирните граждани продължават да плащат неприемлива цена в този конфликт", заяви той. "Цивилни биват ранявани и убивани, защото и двете страни продължават да разполагат военни позиции във и около гражданска инфраструктура. Собствеността и поминъкът на мирни граждани бяха унищожени", заяви Хуг.

Великобритания обвини Русия за насилието, заявявайки, че нападението на бунтовниците срещу украински военни части очевидно е било предварително планирано. 

Постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Виталий Чуркин обвини Киев за боевете, заявявайки, че украинските власти нарушават споразумението от Минск и излагат на риск мирните граждани. "Ако позволим на Киев да продължи, ситуацията може да излезе от контрол", предупреди той.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър се позова на изявления на сепаратистки бойци в Туитър, хвалещи се за успешна атака срещу Мариинка. Москва продължава да отрича "обществената тайна", че въоръжава бунтовниците и изпраща руски войници да се бият анонимно в съседна Украйна, каза тя.

Посланиците на Литва и Украйна заявиха, че Киев има правото да се защитава от подкрепяните от Русия бунтовници.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2102 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ZZZZZZZZ

2015.06.08 | 17:48

7
Болшевиките в БГ чакат с нетърпение отново да отворят крака на руските пияни буклуци.А иначе се имат за патриоти. Долна червена пияна сган. Никога повече с Русия. Вън в Сибир, русофили прости и неуки
За единия глупак-гост

2015.06.08 | 17:47

6
Само че Америка ще фалира когато лизнеш на Обама черното дупе, скапан русофил.

2015.06.08 | 17:47

5
Много са ми чудни малоумниците като номер 5,тролчета ли са или наистина са толкова тъпи.И в двата случая са си чисти родоотстъпници.Тук ако не обичаш тъпата малоумна смрадлива впиянчена русия, значи мразиш България.Е аз мразя русия и обичам българия,а за щатите не ми пука. Мръсна кремълска сволъч и смрад.Могат само да тъпчат и убиват,не и да създават.Нешастен народ воден от психопати.
Лорд Саурон

2015.06.08 | 17:47

4
русия е единствения агресор
ZZZZZZZZ

2015.06.08 | 16:59

3
А ти ела да го смучеш...

2015.06.08 | 16:58

2
Русия да си взима Одеса.Тя винаги е била руска!

2015.06.08 | 16:58

1
Спокойно Русия всичко ще си вземе и Одеса и цяла Украйна, че и нас само Америка да фалира и после............ русофобите ще умрат!

Добави коментар

Водещи новини