Външните министри на Германия и Русия посетиха мястото на битката за Сталинград

  • 07 май 2015 21:11

  • 3433
  • 3
Външните министри на Германия и Русия посетиха мястото на битката за Сталинград
© Getty Images/Guliver

Външните министри на Русия и Германия посетиха днес мястото на битката за Сталинград - най-кървавата битка, водена през Втората световна война, в момент, когато двете страни отбелязват 70 години от края на войната в Европа, съобщи ДПА.

Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер се събраха на гробището, където са погребани 60 000 германски и съветски войници в южния руски град Волгоград, наричан Сталинград до 1961 г. Битката за Сталинград от 1942-1943 г., в която загиват 700 000 души, завършва с решителна победа на Съветския съюз срещу настъпващите нацистки сили. Тази победа обръща хода на войната на Източния фронт. Щайнмайер каза, че въпреки усложнените в момента германско-руски отношения заради украинската криза, за него е важно да поразмишлява за ужасите на Втората световна война, стоейки до своя руски колега.

"Трябва да насърчаваме разбирателството, вместо старите стереотипи и по мирен път да преодолеем различията. В дни като този искаме да наблегнем на това, което ни свързва, а не на това, което ни разделя". Сергей Лавров изрази съжаление, че обстановката в Европа далеч не е спокойна и не се развива по най-позитивния възможен сценарий. "Ние отдаваме особено значение на засилването на диалога между Москва и Берлин. Възлагаме големи надежди на преговорите, които ще се водят при визитата на (германския канцлер Ангела) Меркел на 10 май в Москва", каза руският топдипломат.

Лавров допълни, че Русия получава сигнали от НАТО за възможно възобновяване на сътрудничеството, коментирайки работата в Брюксел по създаването на пряка телефонна линия между НАТО и Русия. "Ако такова предложение постъпи, ние ще реагираме конструктивно", обеща той. Възстановяването на "горещата линия" между Москва и НАТО ще е полезно и за двете страни в условията на продължаващата криза в Украйна, каза Щайнмайер. "Самият аз положих усилия за това на срещата на външните министри на страните от НАТО миналата година", продължи той и подчерта, че възстановяването на тази линия е в интерес и на двете страни, пише БТА.

"Горещата линия" е важна, за да могат страните да получават информация за военни учения и се радвам, че сега възобновяваме обмена на информация от военен характер, добави Щайнмайер, цитиран от ТАСС. Двамата външни министри посетиха мемориалния комплекс на върха на хълма Мамаев курган, чиято 87-метрова статуя на размахваща сабя жена, наречена "Родината майка зове", е една от най-високите статуи в света. Сталинград е прекръстен Волгоград - на името на р. Волга - през 1961 г. по време на десталинизацията при управлението на Никита Хрушчов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3433 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.05.10 | 20:16

2
Ако Хитлер е имал толкова мужици в резерв като Сталин и ако САЩ са помагали на него вместо на комунягите, зходът на тази битка щеше да е напълно различен. 170милиона мужици срещу 70 милиона немци...еми трудно е да биеш....

2015.05.11 | 23:02

3
в сражението са участвали общо и от двете страни 2 милиона души но руснаците са имали за какво да се бият а немците не колкото и голяма армия да имаш ако хората не са убедени в това за каквото умират пак ще загубиш.

2015.05.10 | 15:41

1
Taka e. Stalin e imal poveche choveshki resurs i e imal za svoi sauiznik zimata. Inache obsadata na shessta armiya se e sluchila zaradi nekaurnostta na Gioring.

Добави коментар

Водещи новини