Порошенко: ЕС и Украйна потвърдиха, че няма промяна в политиката на санкции срещу Русия

  • 27 април 2015 20:02

  • 1560
  • 6
Порошенко: ЕС и Украйна потвърдиха, че няма промяна в политиката на санкции срещу Русия
© gettyimages

Европейският съюз и Украйна приеха обща декларация, в която се засяга въпросът за санкциите срещу Русия, каза украинският президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, цитиран от ТАСС.

В обща декларация ние потвърдихме неизменността на политиката на Европейския съюз по въпроса за санкциите срещу Русия, заяви Порошенко пред журналисти след срещата на върха Украйна-ЕС в Киев. "Заедно призовахме за незабавно освобождаване на всички незаконно задържани заложници, включително нашата героиня Надежда Савченко", каза той. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск добави, че страните заедно са призовали за изтегляне на оръжията на незаконните въоръжени отряди. Той потвърди, че ЕС, както преди, не разглежда въпроса за изпращане на мироопазваща мисия в Украйна. "Знаем, че Украйна се надява на това, но не можем да изпратим военна мисия, не обсъждаме този въпрос. Вече сме изпратили мисия, свързана с общата политика за сигурност и отбрана за реформиране на този сектор в Киев. ЕС също така постоянно подкрепя Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Освен това ние ще изпратим гражданска оценъчна мисия за определяне на по-нататъшните действия в общата политика за сигурност", каза Туск.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето заяви на пресконференция след срещата в Киев, че ЕС е започнал нова програма за макрофинансова помощ за Украйна в размер на 1,8 милиарда евро. "Новата програма е пусната в действие, сега Европейската комисия работи по техническите въпроси, така че първият транш по нея да постъпи в Украйна без забавяне", каза той. По думите му ЕС възнамерява да предостави на Украйна 70 милиона евро за защитните съоръжения в зоната на Чернобилската АЕЦ. Юнкер каза, че споразумението за зона за свободна търговия между Украйна и ЕС трябва да влезе в сила от 1 януари 2016 г.

Порошенко призова партньорите от ЕС да окажат всестранна помощ на Украйна. Той благодари на ЕС за макрофинансовата помощ за стабилизиране на украинската икономика. "Приветствам решението на ЕС да предостави на нашата страна трета програма за макрофинансова помощ в размер на 1,8 милиарда евро. Това е в допълнение към помощта от 6 милиарда евро, която беше предоставена от ЕС на Украйна", заяви Порошенко. Той изрази надежда, че всички държави от ЕС ще ратифицират споразумението за асоцииране с Украйна "още в близките месеци, което да позволи да започне цялостното му изпълнение". Порошенко подчерта, че всеобхватната зона за свободна търговия с ЕС трябва да започне да действа в пълен обем на 1 януари 2016 г. Той изрази надежда до края на 2015 г. Украйна да уреди въпроса за получаване на безвизов режим от ЕС, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1560 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
FM

2015.08.06 | 00:13

6
Глупака не се стреми да си оправи държавата, която е затънала в дългове, а да налага санкций.Гледайте филма -"Президент".
пламен

2015.08.06 | 00:13

4
а вие българите защо се присъединихте с ЕС и защо не ходите в русия а искате в германия или англия

2015.08.06 | 00:13

5
Абе глупендер кои българи са се присъединили към еврейския съюз,не помня рферендум
гошо

2015.08.06 | 00:13

3
Референдум за излизане от Еврейския съюз и пиратската циониска организация НАТО.
Веселяка

2015.06.07 | 18:49

2
Европейците които са потвърдили това са еврогейове или по-точно ислямисти, а не християни и не трябва да забравят видовден.
Европа не иска терор в Украйна

2015.05.04 | 16:20

1
по времето на този нашите съветски хора едвам оцеляващи вече в Украйна бяха тероризирани жестоко тровени и преоблъчвани от терористи и наемници..Кога най сетне ще спрат д а пращат наказателни отряди срещу градове и с ела... десетки хиляди са избити ..Негодници го ползват з а жестоко набеждаване на русия вкл с психизиране на западни политици..

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини