Разцепление назря сред управляващите в Украйна, пише руско издание

Разцепление назря сред управляващата коалиция в Украйна. Радикалната партия обвини президента Порошенко, че продължава политиката на сваления лидер Виктор Янукович, пише "Независимая газета".

Конфликтната ситуация датира от февруари, когато радикалите на Олег Ляшко за пръв път заподозряха коалиционните си партньори - Блока на Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, в задкулисни споразумения било с хора от предишната власт, било с някакви руски сили. Зад кулисите конфликтът се засили - съратниците на Ляшко неведнъж обвиниха президента и правителството, че водят неефективно антитерористичната операция (срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, б. р.) и спекулират с военната тема, за да бранят интересите на отделни олигарси, напомня вестникът.

В началото на март избухна публичен скандал, след като депутатът радикал Игор Мосийчук заяви чрез Фейсбук, че "по указание" на Порошенко "тайните служби готвят покушение срещу Ляшко, за да премахнат водача на най-неудобната фракция в парламента - човек, който не се страхува да говори истината и да защитава народа, а не олигарсите". Радикалите нямаха с какво да потвърдят шумното изявление, но правоохранителните органи си взеха бележка. Тази седмица Ляшко заяви, че Генералната прокуратура се кани да внесе в парламента предложение за сваляне на имунитета от някои депутати на Радикалната партия. Хора от групата й сметнаха, че се готви или води разследване срещу тях, и направиха вчера скандал във Върховната рада. Освен традиционния въпрос към властта защо не се разследва бившият екип на Янукович - днешната опозиция, президентът Порошенко бе обвинен от трибуната, че се опитва да продължи курса на Янукович и да възроди авторитаризма в Украйна, пише "Независимая газета".

Предния ден парламентът фактически провали вот за реформа на прокуратурата и Ляшко, в знак на протест, напусна поста координатор на съвета на парламентарната коалиция. Той обясни: "В помощ на реставрационните, диктаторски закони идат олигархични групи. Коалицията беше дотук. Аз няма да участвам в този фарс", посочва изданието.

Радикалите виждат според него зла умисъл и в бавното придвижване на техния законопроект за национализация на руските имоти на украинска територия. "Това е позор - руският агресор печели пари в Украйна. И те се харчат за убиване на наши хора - и военни, и мирно население", цитира всекидневникът изявление на Ляшко от парламентарната трибуна.

Междувременно в центъра на Киев се събраха няколко хиляди миньори и обкръжиха президентския офис, настоявайки за среща с Порошенко. Във вторник участници в техен конгрес поискаха да бъде уволнен за непрофесионализъм енергийният министър Володимир Демчишин. Според миньорите, с покупката на въглища и електроенергия от Русия министерството планомерно ликвидира съответния украински отрасъл. Те обкръжиха и Върховната рада с искания депутатите да им осигурят със закони работа, заплати и нормални условия за живот. "Бяхме средна класа, а сега - какви сме ние? Просяци!", заявиха участници в акцията, цитирани в материала, цитира БТА.

Украинският наблюдател Тарас Березовец обаче уверява, че вчерашните събития в Киев не са начало на нов Майдан, нито подготовка за такъв. Според него зад миньорските прояви стоят олигарси, губещи печалби и влияние. "Хората вземат предвид, че държавата е в необявена война. Обществото у нас е достатъчно зряло, за да схване, че един нов Майдан ще разклати ситуацията отвътре и ще подпомогне агресора. Никой не иска това", обяснява експертът. Партията Народен фронт на премиера Арсений Яценюк видимо се е сближила във Върховната рада с Блока на Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, но междувременно се пропукват отношенията им с други фракции от парламентарната коалиция. Тук води Радикалната партия, подкрепяна според случая от други депутати, забелязва вестникът.

"Щом наближат местните избори (след половин година, б. р.), коалицията според мен ще бъде преформатирана" - ще я напуснат радикалите на Ляшко и партията Отечество на Юлия Тимошенко, прогнозира Березовец. По думите му двамата лидери вече правят опозиционни изявления и предложения.

Коментари

 1. 2015.04.27 | 23:40
  вече една година украйна не копува лекарствата за болниците и е в бедствено положение според международната здравна организация хората вече не издържат на мизерията наложена от тези олигарси(бяха назначени за губернатори 22 олигарси ) влоговете в валута на гражданите са запорирани и могат да теглят само в гривици до определена сума но иначе според бг медие всичко е супер "демокрация по западен стил "
 2. 2015.04.27 | 23:40
  Измет бандеровска....
  1. 2015.04.27 | 23:40
   Изказа се като педеристанско-руски спермояд.
  2. 2015.04.27 | 23:40
   Емиле, щом за теб западняк е обидна дума защо седиш тук а не заминеш на изток бе, червен, лайнояд
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Русия

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет