Малцинствата в Одеска област се обединиха

  • 06 април 2015 21:06

  • 2734
  • 7
Малцинствата в Одеска област се обединиха
©

Националните малцинства в Одеска област се обединиха за защита на своите права в обществена организация "Народна Рада на Бесарабия", съобщи БТА, като цитира ТАСС.

В учредителната конференция участваха над сто делегати, сред които депутати от местните съвети, политици, общественици и журналисти, представляващи седемте национални общности в Одеска област - българската, гагаузката, руската, украинската, циганската, молдовската и полската.

"Радата се състои от 21 депутати - по три от всяка от седемте общности. Виждаме нашата мисия в това, нашите народи да бъдат достойно представени в политическия и икономическия живот на Украйна", обяви пред журналисти един от лидерите на организацията, председателят на Съюза на приднестровците в Украйна Дмитрий Затуливетер.

По думите му, изпълнителен орган на "Народната Рада на Бесарабия" ще стане президиум, в който ще бъде делегиран по един представител на всяка общност.

В работата на конференцията участваха лидерът на младежкото крило на българската партия "Атака" Светослав Пройнов, председателят на партия "Патриоти на Молдова" Михаил Гарбуз, бившият депутат от молдовския парламент и ПАСЕ Григорий Петренко и други чуждестранни гости.

Участниците в конференцията бяха поздравени от ръководителя на гагаузката автономия в Молдова Михаил Формузал, български депутати, представители на Европейския комуникационен център, отбелязва агенцията.

Създаването на организацията се оценява нееднозначно от местните власти. 

Веднага след приключването на конференцията двама непознати мъже нападнали българския гост Светослав Пройнов. "Дойдох в Одеса, за да подкрепя нашите бесарабски другари в стремежа им да се обединят в тази тежка ситуация. Когато отивах към хотела, върху мен се нахвърлиха двама мъже. Познавам Одеса като град на мира. Това което се случи, ми е непонятно", разказал политикът пред журналисти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2734 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2015.04.10 | 10:19

7
БЪЛГАРИН е бил нападнат от УКРАИНСКИ НАЦИОНАЛИСТИ. Същите тези националисти, които ние подкрепяме!

2015.04.09 | 19:48

4
Просто така не е ял бой, заслужил си го е. Познавал Одеса, като град на мира - смешник, Одеса е град герой. Сигурно се е опитвал да ги сваля тия двамата и са му набили канчето.
Влади

2015.04.09 | 19:47

3
Българите в Украйна са много уважавани. Ама този не беше какъв да е българин.
ВАЖНО!!!

2015.04.10 | 10:19

6
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат и се държат отвратително с работниците (персонала) и те настаняват в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2015.04.09 | 19:47

2
PEDERUGO TAKA TI SE PADA

2015.04.09 | 19:47

1
Не чувстваш ли че досаждаш вече ?

2015.04.09 | 19:48

5
Nikoi ne vzema nasereriozno Ataka i nikoga ne sa mi bili simpatichni,no tova napadenie na balgarski politik e jivo varvarstvo i unijenie na darjavata ni,ne moga da go priema kato normalna postapka.

Добави коментар

Водещи новини