Армията на Украйна и сепаратистите с взаимни обвинения в нарушаване на примирието

  • 21 февруари 2015 20:40

  • 2073
  • 4
Армията на Украйна и сепаратистите с взаимни обвинения в нарушаване на примирието
© Getty Images/Guliver

Армията на Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти си размениха днес обвинения в нарушаване на примирието, влязло в  сила преди седмица, предаде Асошиейтед прес.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко обяви, че един войник е бил убит и 40 са били ранени при атаки на противника през последните 24 часа. Той не уточни броят на нападенията, но каза, че е имало десет минометни обстрела по позиции на  правителствените сили в село Широкине", на около 30 км източно от стратегическото пристанище Мариупол на Азовско море.

По думите на Лисенко бунтовниците продължават да съсредоточават бойна техника около Мариупол. Ако го превземат,  сепаратистите ще се сдобият със сухопътен коридор до анексирания от Русия Кримски полуостров.

Бунтовниците съобщиха, че през миналата нощ украинските сили са предприели 15 артилерийски атаки, включително срещу бастиона на  сепаратистите Донецк, пише БТА.

Съгласно мирните споразумения враждуващите страни в Източна Украйна трябваше да започнат раздалечаването на тежките оръжия  от фронтовата линия още във вторник. Но международните наблюдатели казват, че досега няма признаци това да е направено.

Вчера украинско-руска военна комисия, която наблюдава мирния процес, обяви, че правителствените сили и бунтовниците са  разработили план за начало на раздалечаването.

Но специалната пратеничка на ОССЕ Хайди Талявини, която посредничи в разговорите между Русия, Украйна и представители на бунтовниците, изрази сдържан оптимизъм. "В украинския конфликт няма и един ден, в която да сме сигурни какво ще донесе  следващият", заяви тя.

Уебсайт на бунтовниците съобщи днес, че се подготвя размяната на по 37 пленници от двете страни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2073 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.02.23 | 01:04

4
Коалицията „Булгартабак“: Прасе, Сокол и Буда.Цигареният холдинг остава невидимият трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ, който все повече се откроява като истинския управляващ страната.Според запознати със сделката зад цялото ято офшорки стоят освен вече свързваният с „Булгартабак“ ДПС депутат Делян Пеевски, двукратен премиер, котарак-културист, който е и личен приятел на премиера, и почетен председател на етническа партия. Героите със сигурност са разпознаваеми. Това, което остава скрито години след раздържавяването на цигарения холдинг, е как „Булгартабак“ успява да играе ролята на невидимия трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ. Тандем, който все повече се откроява като реално управляващ страната за сметка на широко прокламираната голяма коалиция. Сделката по приватизацията и последващата смяна на собствеността в мажоритарния акционер в „Булгартабак холдинг“ е описвана и разказвана може би десетки пъти. За да е ясно мястото на нашите политико-физкултурни герои, е редно да я опиша пак.

2015.02.23 | 01:04

3
Да се закрива тази измислена държава украйна.и да има мир.

2015.02.23 | 01:04

2
Da se zakrie imperiyata na zloto - rusia ( narhcno s malki bukvi i na latinica_)

2015.02.23 | 01:04

1
В КОНФЛИКТА УЧАСТВАТ ЧАСТНИТЕ ОТРЯДИ НА КИЕВСКИТЕ МУТРИ, НЕ АРМИЯТА.

Добави коментар

Водещи новини