Боевете в Източна Украйна удрят мирните договорености от Минск

  • 18 февруари 2015 09:07

  • 1511
  • 4
Боевете в Източна Украйна удрят мирните договорености от Минск
© gettyimages

Продължаващите бойни действия между сили на Киев и на източноукраинските сепаратисти край град Дебалцеве (Дебалцево) застрашават мирните договорености, постигнати преди седмица в Минск, предупреждават експерти на руски издания.

Печатът припомня, че "нормандската четворка" - лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия, обсъди през нощта срещу вторник ситуацията по телефона и договори конкретни мерки, за да може Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да следи на място спазва ли се спирането на огъня. Държавният департамент на САЩ обвини сепаратистите, че отказват да спазват примирието в района на Дебалцеве и така провалят предвиденото изтегляне на тежките оръжия; призова ги незабавно да "спрат нападенията" и да осигурят на мисията на ОССЕ възможност да действа, пише "Ведомости".

Мисията на ОССЕ наистина не успя да посети Дебалцеве заради продължаващите боеве. Служители от ОССЕ разговаряха вчера с руски и украински офицери от Съвместния център за контрол и координация (СЦКК) на режима за спиране на огъня, за да поискат достъп до града, но срещата приключи без резултат, цитира вестникът източник, близък до СЦКК.

Според Едуард Басурин, зам.-министър на отбраната на сепаратистите в Донецк, в срещата за пръв път са участвали военни от т. нар. Донецка народна република. Те отново са предложили на Киев да изтегли войските си от обкръжението край Дебалцеве и да започнат изтегляне на оръжията от други фронтови зони, където не се водят сражения. Все още има време да бъдат спасени минските споразумения, коментира политологът Фьодор Лукянов. Всички са наясно, че в Дебалцеве има по-особена ситуация, която не е била уредена в Минск, но тя за жалост напомня отчасти ситуацията с летището в Донецк - битките за него провалиха септемврийските мински споразумения, добавя той.

Според Лукянов, ако до седмица ситуацията в Дебалцеве не се избистри по някакъв начин, това може да има опасни последици за съдбата на мирните споразумения. Положението в този район обезсмисля всички договорености, твърди и "РБК дейли". Вестникът цитира Игор Плотницки, водач на сепаратистите в Луганск - той повторил вчера, че киевските сили са обкръжени край Дебалцеве. Плотницки потвърдил позицията на отцепниците, че имат право да водят там бойни действия, защото става дума за тяхна "вътрешна територия".

"Дебалцеве е в нашия тил. А според Минските споразумения, всички незаконни въоръжени формирования на територията на Донбас трябва да бъдат разформирани или разоръжени, съответно го правим - разоръжаваме незаконни въоръжени формирования", цитира вестник "Московский Комсомолец" сепаратисткия водач в Донецк Александър Захарченко.

Изтеглянето на тежките оръжия от разграничителната линия в зоната на конфликта започна вчера само в самопровъзгласената Луганска народна република, отбелязва "Комерсант". Това заяви нейният лидер Плотницки; той впрочем бе принуден да признае, че примирието остава крехко и постоянно се нарушава, добавя вестникът.

Според зам.-директора на президентската администрация в Киев Валерий Чалий, сепаратистите, "подкрепени от Русия, не изпълняват условията на Минските споразумения". Той заяви пред журналисти, че "фактически се руши надеждата за мир" и предстои, "очевидно, връщане към другия сценарий", посочва "РБК дейли".

Украинският "президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември има две възможности - да започне сериозна контраатака или да приеме поредното военно унижение, както стана с Иловайск", където армията на Киев претърпя поражение през август, смята Володимир Фесенко, аналитик от Украйна. "И двата варианта ще погребат Минските споразумения: първият - заради провала, водещ към война, вторият - заради крайно отрицателна реакция в украинското общество, което няма да изтърпи военни загуби и отказ от територии", прогнозира наблюдателят.

"Порошенко не бърза да обявява военно положение. Киев се страхува, че Русия ще приеме тази стъпка като обявяване на война, а Международният валутен фонд (МВФ) няма да даде пари" на Украйна, пише "Независимая газета".

"Аз съм по-скоро оптимист, отколкото песимист", цитира вестник "Росийская газета" президента на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, в коментар за положението в Дебалцеве вчера пред журналисти. "Искам пак да подчертая, че по цялата разграничителна линия нещата са горе-долу спокойни. Общата ни задача е да спасим живота на хората, озовали се в този котел, за да не изостри тази язва отношенията между официалните власти и опълчението в Донбас", изтъква руският лидер.

Последвайте канала на

БТА
1511 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.02.20 | 02:34

3
,, Великият " гном, ако не върне Крим и не изтегли ,, отпускарите " заедно с оръжията си, ще направи трета световна война.

2015.02.20 | 02:34

4
В земите който се воюва са си руски включително и крим,и руснаците са си прави да ги отстояват с орьжие.Тези земи са дадени от Сталин след втората световна война.Русия не е агресор и си прибира обратно земите. Не знам за какво претендират украйнците
Пиян мужик

2015.02.20 | 02:34

1
Всичко е в ръцете на каПутин -- прибира си пияните орди и войната спира от раз !!

2015.02.20 | 02:34

2
Това да не са на баща ти овцете ?Аре бегай да ги пасеш,ррррррр.....бечи,бечи !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини