Русия блокира декларация на Съвета за сигурност на ООН за Украйна

  • 25 януари 2015 08:18

  • 3167
  • 9
Русия блокира декларация на Съвета за сигурност на ООН за Украйна
© Getty Images/Guliver

Русия е попречила да бъде приета декларация на Съвета за сигурност на ООН, критикуваща изявленията на проруски  сепаратисти и осъждаща ескалацията на насилието в Източна Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Офисът на генералния секретар на ООН разпространи вчера изявление, в което Бан Ки-мун категорично осъжда "ракетната атака срещу Мариупол, при която бяха убити десетки и ранени над сто цивилни", както и "провокативните изявления" от страна на сепаратистите.

Великобритания предложи проект за декларация, която повтаряше упрека на генералния секретар и призоваваше за  разследване, но Русия я отхвърли, отказвайки да се включи осъждане на провокативните изказвания на сепаратистски лидери.

Декларациите на Съвета изискват еднодушно одобрение.

Руската мисия заяви, че не е бил постигнат консенсус, понеже британската делегация настоявала за осъждане на "някои изявления на опълченците", и напомни, че западните страни членки на Съвета през цялото време на конфликта са отказвали да  осъдят "каквито и да било изявления или действия (често доста агресивни) на ръководството в Киев".

Версия на текста, с която се запознал Ройтерс, конкретно назовава Александър Захарченко, лидер на самопровъзгласилата се Донецка народна република, който вчера заяви, че офанзивата срещу Мариупол е "най-добрият паметник за нашите жертви" и обеща настъплението да продължи. Текстът, цитиран от Ройтерс, "осъжда най-категорично подобни безотговорни изказвания", пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3167 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
до№1

2015.02.22 | 09:47

5
Според теб агресор ли е,който си пази границите???Руснаците имат президент,а ние лизач.Ориз,какво да се прави...

2015.02.22 | 09:49

9
Ти си опиянен от речи на рашките бе. Какви граници ти пази бе измекяр? Кой даде на Румъния Добруджа, кой откъсна цяла беломорска Тракия, Кой разубеди англия да се откаже от проекта си за приобщаване на България от Турската империя към Европа. Да ви е*а тъпите кауни. Руснаците се опитват да ни закопаят и да ни няма на земята, не да ни пазят границите, лавандула повяхнала.

2015.02.22 | 09:49

8
Ти на пияниците се радваш повече от собствената си България, бе пич. Марш в Русия предател лайнарски, миризлив. Гръм да те закове там където си, мамка ти русофилска.
как така

2015.02.22 | 09:48

7
Защото те същите го въоражиха и го изпратиха срещу Русия и когато видяха че ще загубят Европа се намесиха във войната.А и Хитлер ги изигра като първо тръгна за петрола в Африка.Някой иска да скрие фактите и да създаде погрешно впечатление за хамериканците, и еврейте.
222

2015.02.22 | 09:48

6
Някои сили не подкрепят борбата на двете републики,те не признават населението да има мнение,различно от наложената от Киев.Не признават референдума и изборите.Горките евроатлантици на Запад,за тях това е нечувано и пращат оръжия на Порошенко.Закрилят го,пълен с техни ценности,които изповядват.Прави са руснаците ,да се отбраняват!

2015.02.22 | 09:47

4
Целият конфликт е по сценарий на пияната сган и лично на ДЖУДЖЕТАТА --АГРЕСОРИ , които си мислят , че номерата им ще минават винаги !!

2015.01.27 | 17:56

2
Otrepka,iskash li edin Velikanski ui v ustencata ! A.?
леля ти

2015.01.27 | 19:34

3
Номерата на "джуджетата" ще минат,че и на нас ще ни хареса...
от № 2

2015.01.27 | 06:37

1
Моля за извинение.ОРИС със С,а не със З

Добави коментар

Водещи новини