Русия и Китай подписаха договори за $ 7 млрд.

  • 11 октомври 2011 15:53

  • 1278
  • 0
Русия и Китай подписаха договори за $ 7 млрд.
© gettyimages

При посещението на премиера на Русия Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 в Китай днес бяха подписани редица документи за сътрудничество в сферата на инвестициите, енергетиката и металургията. Според експерти общата им стойност е близо 7 млрд долара, предаде ИТАР-ТАСС.

Руският фонд за преки инвестиции, Китайската инвестиционна корпорация и руската Внешекономбанк подписаха днес споразумение за създаване на Руско-китайски инвестиционен фонд, чийто капитал е 3-4 милиарда долара. На церемонията присъстваха Путин и китайският му колега Вън Цзябао. Сред документите обаче няма споразумения за доставки на руски природен газ за Китай, по което се водят разговори повече от година.

Сделката за снабдяването на втората по големина икономика в света с 68 млрд. кубични метра за срок от над 30 години от дълго време не може да бъде приключена заради спор по цените. "Ние сме на финалната отсечка в работата по газовите доставки", коментира Путин, цитиран от Ройтерс, пред журналисти след преговори с китайския премиер Вън Цзябао.

Руско-китайският стокообмен в края на 2011 година ще превиши предкризисните показатели и ще бъде минимум 70 млрд. долара, отбеляза Путин. Русия и Китай ще продължат сътрудничеството в атомния сектор. "Въз основа на успешния опит при строителството на Тянванската АЕЦ ще развиваме по-тясно сътрудничество в атомната енергетика и то въз основа на най-съвременните световни технологии, отчитайки възможните рискове като ги сведем практически до нулата", отбеляза Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Китай и Русия постигнаха споразумение по цената на петрола, който се транспортира по петролопровода Източен Сибир - Тихия океан, каза, Вън Цзябао. Преди време бе съобщено, че двете страни имат разногласия по един от параметрите за пресмятане на цената на петрола. Поради това, според декларация на руската страна, Китай едностранно намали сумата, изплащана по договора за доставка на петрол. Всички въпроси, свързани с доставките на руски петрол за Китай, са изяснени, каза днес пред журналисти руският вицепремиер Игор Сечин, който придружава Путин при посещението му в Китай.

Последвайте канала на

БТА
1278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини