Колебанията в цените на петрола "не обещават спокоен живот на Русия"

  • 14 януари 2015 09:05

  • 2204
  • 6
Колебанията в цените на петрола "не обещават спокоен живот на Русия"
© Getty Images/Guliver

Борсовите бюлетини не обещават спокоен живот на Русия, пише "Независимая газета".

В понеделник един барел петрол сорт Брент струваше над 50 долара, а след денонощие поевтиня почти до 45 долара. Руската валута тутакси реагира на тези колебания - след 60-61 рубли за долар в понеделник във вторник доларът скочи вече на 66 рубли, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Иранският президент Хасан Рохани, цитиран в материала, изразява безпокойство от резкия спад на петролните котировки: "Онези, които са планирали намаление на цените в ущърб на други страни, ще съжаляват. Ако Иран страда от спада в цените на нефта, знайте, че други петролодобивни страни като Саудитска Арабия и Кувейт ще пострадат повече от Иран".

Изявлението му допуска двояко тълкувание. Иранският лидер може би предупреждава за негативни последици, за които не се замислят участниците в ценовата война. А може би заплашва Саудитска Арабия и Кувейт, че щом пожелаят все пак да спрат спада в цените на петрола, другите членки на ОПЕК няма да им го позволят - за отмъщение, коментира изданието.

ОПЕК вече няма как да брани цените на петрола, заявява енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухейл Фарадж ал Мазруи. "Имаме свръхпроизводство на петрол, най-вече шистов, и трябва да поправим това положение", пояснява той.

Напролет цените на петрола може да тръгнат нагоре, очакват експерти на "Независимая газета"."Дотогава обаче може да видим минимална цена за барел от 30-35 долара", смята аналитикът Алексей Баскаков, според когото котировките едва ли ще надхвърлят 40-50 долара.

Междувременно "влиянието на петролните цени върху курса на рублата значително се засилва", изтъква финансистът Иван Фоменко. При спад на цените до 40, после и до 20 долара за барел "курсът ще се колебае в рамките на 70-80 рубли за долар", очаква той. "Деветдесет рубли за долар" прогнозира колежката му Мадина Абаева, но допълва, че "много неща ще зависят от действията на руската централна банка и промените в санкционния режим".

Петролът си остава основен фактор, въздействащ на рублата, констатира и "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

"В бюджета на Русия са заложени 3600 рубли доход от всеки барел (петрол)" и с оглед цената на горивото в долари "справедливият курс е 78 рубли за долар", разсъждава трейдърът Сергей Фишгойт. Това "засега е малко прекалено", но "70 (рубли за долар) съвсем не е изключено", уточнява той.

"Понятието справедлив курс сега е неуместно, никой нищо не знае - прогнозите варират от 50 до 150 рубли за долар", коментира Владимир Биков, висш служител в руска банка.

Всички чудесно разбират, че рублата неизбежно ще девалвира и занапред. Много неща обаче ще зависят не само от поведението на петрола, но и от мерките на руските власти - а тук засега има неяснота, пише вестникът.

"Властите задържат курса, за да не допуснат паника; през декември те успяха да спрат оттичането на депозитите в рубли и сега не бива то да се поднови", отбелязва банковият служител Едуард Лушин.
"Банките по цял ден се опитват да стигнат до някакви цифри, но това си е гледане на кафе", обобщава друг специалист от бранша - Марк Рубинщейн.

Последвайте канала на

2204 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.01.18 | 13:16

6
Аз съм прост чвек, и за това не мога да си обясня, как ония Американци с незнам колко си трилиона дълг успяват да е..т майката на богата държава, като Русия. Чудно.

2015.01.18 | 13:15

3
ГЛАААААД , блядове , като при блокадата на Ленинград !!

2015.01.18 | 13:16

5
Нищожество и то МНОГО просто !

2015.01.18 | 13:15

4
Със сигурност ще му спрат рублите на Хамавото Семе !!

2015.01.18 | 13:15

2
Айде атакисти почвайте да плюете,и да се молите да вдигнат петрола че вашата Русия ще фалира ако не вдигнат цените на петрола.Почвайте да обвинявате САЩ че натискат цените на петрола на долу,и поне в България видяхме малко по евтини горива ,а може и благодарение на САЩ.

2015.01.16 | 01:12

1
Видяхме по 2-3 хиляди европейска заплата, по 1,10-1,20 лв горива, преизчислени храни, лекарства и т.н.

Добави коментар

Водещи новини