Унгария възобнови газовите доставки за Украйна

  • 12 януари 2015 07:52

  • 1112
  • 1
Унгария възобнови газовите доставки за Украйна
© Getty Images/Guliver (архив)

Унгария възобнови газовите доставки за Украйна, предаде Франс прес.

Операторът на газопреносната система на Унгария ФГС (FGSZ) съобщи, че е възобновил снабдяването на съседната страна, което преустанови през септември за неопределен период.

2,6 милиона кубични метра газ са били доставени в събота, отбелязва БТА.

ФГС спря газа за бившата съветска република на 25 септември - мярка, която бе разкритикувана от украинската държавна газова компания Нафтогаз.

Унгарското правителство обясни това решение, взето на фона на конфликта в Украйна, с необходимостта от увеличаване на собствените си резерви в съответствие с изискванията на Европейската комисия.

Мярката бе взета няколко дни след среща в унгарската столица Будапеща между премиера Виктор Орбан и президента на руския държавен газов гигант Газпром Алексей Милер.

През 2013 г. Украйна е внесла общо 600 млн. куб. м газ от Унгария. Тези доставки са част от усилията на Европейски съюз да помогне на бившата съветска република, която е в конфликт с проруски сепаратисти в свои източни региони.

Последвайте канала на

1112 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.01.14 | 19:31

1
Я, то газ можело да се взима и от друго място, не само от Путин. А, колко рубли стана долара, щото няма Южен поток? ного интересни въпроси.

Добави коментар

Водещи новини