28 сирийски опозиционни лидери се срещат в Москва

  • 02 януари 2015 16:16

  • 2052
  • 5
28 сирийски опозиционни лидери се срещат в Москва
© Getty Images/Guliver

Русия покани 28 сирийски опозиционни лидери на среща, която да подготви евентуален диалог с режима, предаде Франс прес, позовавайки се на опозиционен източник в изгнание. Срещата е предвидена за втората половина на януари.

Сред тях е Хади ал Бахра, лидерът на Националната опозиционна коалиция в изгнание, ползваща се с подкрепата на Запада, както и двама бивши ръководители на коалицията - Муаз ал Хатиб и Абдел Басет Сида. В списъка още са и представители на толерираната от Дамаск вътрешна опозицията като Хасан Абдел Азим, Ареф Далила и Фатех Джамус. Поканен е и Кадри Джамил, бивш сирийски вицепремиер, който поддържа добри отношения с Москва.

През декември Москва съобщи, че се надява да свика среща на сирийската опозиция към 20 януари. Като съюзник на Башар ал Асад Русия се надява, че „неофициалната среща” между вътрешната и външната опозиция ще създаде идеи, позволяващи да се сложи край на сирийския конфликт, припомня "24 часа".

Муаз ал Хатиб, бивш опозиционен лидер и бивш имам на Омаядската джамия в Дамаск, изрази позицията си преди евентуалните мирни преговори в Москва, публикувайки изявление във Facebook, че няма да се стигне до решение без оттеглянето на Башар Асад, съобщи Ройтерс.

Асад вече е отхвърлял призивите да се оттегли, отправяни от Ал Хатиб и други опозиционни лидери. Опозиционните групи и техните западни и арабски съюзници заявяват, че сирийският президент е загубил легитимността си и трябва да си върви. Ал Хатиб заяви, че изявлението му е от името на „Сирия ал Уатан” и е отправено към сирийският народ.

От изявлението не става ясно дали той е лидер на тази нова опозиционна група и кои други членове се включват в него. Муаз ал Хатиб подчерта, че всякакви преговори ще бъдат приети сериозно само ако правителството спре жестоките бомбардировки срещу сирийското население, които по думите му са „едно от най-големите престъпления в човешката история”.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2052 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
az

2015.01.07 | 03:50

5
до всички безработни дето шарят тука- Русия има 2 бази извън границите си - едната я знаем всички при братята съъърби, а другата, ахх изненадаааааа- в С И Р И Я, ЩО РИВЕТЕ КАТ НЕ ЗНАЕТЕ , А ГОВЕДА
краси

2015.01.07 | 03:49

3
"1" ти си психопат бе!

2015.01.07 | 03:50

4
Вярно е, който нарича москва агресор си е психо

2015.01.07 | 03:49

2
Агресора се опитва да се прави на умиротворител !! ха-ха-ха-ха-ха-х а !!! Голям смях !!

2015.01.07 | 03:21

1
Само Русия, Китай и арабските държави и Иран могат да разрешат проблемите на Близкия изток. Сирийската опозиця да спечели изборите ако може. По друг начин не става.

Добави коментар

Водещи новини