Руски вестник: ЕС е оказал натиск върху България за "Южен поток"

  • 08 декември 2014 09:11

  • 2769
  • 1
Руски вестник: ЕС е оказал натиск върху България за "Южен поток"
© gettyimages

Изявлението на Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 от 1 декември, че Русия няма да продължи строежа на "Южен поток", сложи точка на усилията й да изгради паневропейска газотранспортна система, пише "Комерсант".

"Северен поток" впрочем действа пълноценно, тъй че руският "Газпром" би оплел с газопроводите си половин Европа. При сегашните санкции и конфронтация с Москва властите в Европейския съюз просто не можеха да приемат толкова съществено засилване на зависимостта си от Русия. Те безспорно са оказали натиск върху България - ключова за проекта страна, принуждавайки я да забрани прокарването на тръби по своя територия, коментира вестникът.

Според "Новая газета" само за покупка на земя в България "Газпром" е изхарчил 122 милиона долара. Русия вече инвестира в строежа на "Южен поток" 5 милиарда евро - но ето че проектът е закрит, а планираният алтернативен газопровод за Турция може би ще струва над 10 милиарда евро, посочва "Комерсант". Подписаният от Москва преди седмица газов меморандум с Анкара от руска гледна точка е компромис, както и газовият договор, сключен неотдавна с Китай, твърди изданието.

Първо, с цел да увеличи доставките за Турция, за Русия би било по-лесно и по-евтино да разшири готовия вече "Син поток", а не да строи нов тръбопровод. Второ, още никой не е изчислил дали Турция има нужда от 63 милиарда кубика газ годишно. Трето, турците още не са поели никакви конкретни ангажименти по този проект, затова пък Русия вече им обеща шестпроцентна отстъпка от недоговорената още цена за кубик газ, пояснява всекидневникът.

С оглед взаимните санкции ЕС може и да не е най-удобният партньор за преговори, но Русия успя да си намери още по-трудни преговарящи - Китай и Турция. Газопроводите за там тепърва предстои да се градят и вероятно изцяло за сметка на федерацията. Разходите за прокарване на тръба до Китай според оценки например ще са 25 милиарда долара. Още не са ясни нито количествата газ, нито уговорените цени, нито дори потенциалните нужди на Китай от руски горива - но отстъпки са обещани и на него, отбелязва "Комерсант".

Крайно тежкото финансово състояние на Русия не й дава възможност да гради едновременно и "Южен поток", и "чудовищно скъпия газопровод за Китай, получил помпозното име "Силата на Сибир", обобщава сп. "Новое время".

"Газпром" не бърза да изпълнява решението за закриване на "Южен поток" - формално е спрян засега само корабът, полагащ тръбите, но той дори не е започвал работа, пише "Ведомости". Италианската компания "Сайпем" с мажоритарен собственик "Ени" - подизпълнител на "Южен поток", съобщи в петък, че е получила от възложителя официално уведомление за спиране на работата по морската отсечка, но не може да изчисли икономическите щети, тъй като не се знае докога ще бъде замразен проектът и няма окончателно решение. Според ТАСС, ако проектът бъде закрит, "Сайпем" ще изгуби през 2015 година 1,25 милиарда долара.

Говорител на "Саут стрийм транспорт" - изпълнител на проекта, изтъкна, че консорциумът има четири акционера и само те могат да вземат решение за промени в проекта или да го спрат. "Газпром" има дял от 50 на сто, италианската "Ени" - 20 на сто, френската "Електрисите дьо Франс" (Е Де Еф) и германската "Винтерсхал" - по 15 процента, напомня вестникът. Чуждестранните фирми отказали да коментират възможността за подобни решения.

В събота шефът на "Газпром" Алексей Милер отново потвърди по телевизията отказа на концерна от "Южен поток". Руското ръководство обаче не е разпореждало да бъдат денонсирани междуправителствените споразумения със страните участнички в проекта, заявява източник на "Ведомости", близък до енергийното министерство в Москва. Самото министерство не коментира, а прессекретарят на Путин Дмитрий Песков не посочи дали ще има такива нареждания, се казва в статията.

Помолени за коментар, енергийните ведомства на страните, през които бе планирано да мине сухопътната част от "Южен поток" - България, Сърбия, Унгария и Австрия, не дали отговор. Както и фирмите партньори на "Газпром" в тези страни. Говорител на австрийската О Ем Ве казал само, че тя поддържа връзка с руския концерн. Във вторник министрите на енергетиката от страните участнички в "Южен поток" (без Русия) ще се съберат, за да обсъдят съдбата на газопровода. Чак след това ще се дискутират по-нататъшни стъпки, цитира "Ведомости" източник, близък до "Газпром".

Срещата бе планирана още преди руския отказ от проекта. Очакваше се еврокомисарят по енергетиката Марош Шевчович да изнесе пред министрите "политинформация как не бива да се строи "Южен поток", напомня изданието. "Сега обаче сценарият ще е различен", смята друг източник, близък до "Газпром". Политически консенсус между държавите участнички в проекта няма; междувременно тази седмица "Газпром" може да продължи преговорите с Турция, добавя "Ведомости".

Последвайте канала на

БТА
2769 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kostadin

2015.06.09 | 22:15

1
славофф не ни даваи акъл ти които си бил доносник стои си в хонулуло и си малчи и се моли да ти ипости господ греховете на доносник

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини