Путин дава глътка въздух на бизнеса

  • 19 ноември 2014 09:07

  • 2225
  • 1
Путин дава глътка въздух на бизнеса
© gettyimages

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 ще отправи годишното си послание към парламента на 4 декември, пише "Ведомости", като се позовава на източници от властовите структури.

Държавният глава ще разкаже според тях за приоритетите в икономическата и социалната политика на руската власт, но ще сложи акцент на международните аспекти. Традиционната пресконференция за местни и чуждестранни медии във връзка с посланието е насрочена за 18 декември. Миналата година в документа влязоха редица идеи на движението Общоруски народен фронт, подкрепящо Путин, напомня печатът и цитира изказването на руския лидер вчера пред форум на организацията. Президентът допусна, че някои предложения на ОНФ ще бъдат включени и в тазгодишното послание. Изреди и темите: здравеопазването, селското стопанство, данъците, социалните програми, междуетническите отношения, посочва "Ведомости".

Според събеседник на вестника, близък до президентската администрация, посланието "ще бъде мобилизиращо, но премерено. Естествено ще стане дума и за отношенията с Украйна, САЩ и ЕС, и за сближаване със страните от Азиатско-Тихоокеанския регион". Путин подробно представи своето виждане за международния дневен ред на октомврийската среща с Валдайския клуб. Затова в посланието ще доминират "въпроси, вълнуващи вътрешната аудитория", прогнозира политологът Фьодор Лукянов. С оглед конфронтацията на Русия със Запада обаче всички дискусии за икономическата и социалната политика засягат и международното положение, добавя той.

Международната тема е търсена сред избирателите в Русия и посланието трябва да задоволи това търсене, посочва друг източник, близък до Кремъл. Тази тема дори ще е ключова в президентския документ, смята той: "Какво друго да покаже? Падащата рубла? Трябва да създаде контекст, в който падащата рубла е част от нещо си там голямо и позитивно". Според него обаче Путин ще говори главно за икономиката на Русия - няма да тиражира образа на външния враг и да говори за опасността от Запада.

В посланието на президента очевидно ще чуем думите, тъй жадувани от бизнеса, заявява Алексей Репик, лидер на обществената организация "Делова Русия". "Президентът отправи ясен сигнал, че се обявява за стабилност и против увеличаването на данъчното бреме върху бизнеса. Данъците може да останат на сегашното ниво", цитира "Ведомости" негови думи след форума на ОНФ. Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 прекара три часа и половина в обяснения пред Фронта, че пазарът и животът ще поставят всичко на място, обобщава "Комерсант".

Президентските "майски укази" трябва да се изпълняват, държавните покупки да бъдат следени и да се води борба с корупцията, отбелязва "Росийская газета" основните моменти от словото на Путин пред ОНФ. По данни на ОНФ, до момента са изпълнени само 23 от общо 131 разпоредби на руския лидер въз основа на указите му от май 2012 г., напомниха тези дни руските медии и нарекоха тези укази "главния социално-икономически документ" на днешна Русия. Според "Росийская газета" Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 призовал пред ОНФ да бъде преориентирана руската икономика, която се стреми днес главно да извлича бързи доходи от енергийни ресурси.

"РБК дейли" цитира данни от анкети, според които "посткримският оптимизъм в Русия е засилил доверието към върховната власт и онези обществени институции, които гражданите виждат само по телевизията". "Но институциите, с които хората в Русия се сблъскват директно, съвсем не са станали по-добри според тях", констатира вестникът. Според допитване на центъра "Левада" жителите на Русия заявяват много по-често от миналата година, че имат доверие на държавните учреждения и органите на властта. Нарасналата им лоялност, изразена в готовността да проявяват симпатия и доверие към държавните дейци и учреждения, зависи от два фактора. От една страна, ентусиазмът по повод присъединяването на Крим наистина ги кара да одобряват действията на властите. От друга страна, страх ги е да изразят позиция, несъвпадаща с официалната линия, обяснява изданието. То констатира "триумф на персонализираната, свръхцентрализирана управленска система" в Русия. Най-много е нараснал рейтингът на президента - стигнал е 74 процента срещу 55 на сто през 2013 г. Надхвърля 50 на сто рейтингът на църквата, "която в този контекст е съвсем разумно да разглеждаме като част от държавата", пише "РБК дейли". За пръв път в историята на допитванията е надскочил 50-те процента и рейтингът на руската армия.

Тридесет и девет на сто от хората в Русия изразяват доверие към Съвета на федерацията - горната камара на парламента. Рейтингите на правителството и на политическите партии са нараснали с над 50 на сто в сравнение с предишните си нива. Нулев растеж или близък до нулата отбелязват обаче рейтингите на местната власт и други институции, с които хората свързват преките си битови проблеми - качеството на пътищата, сигурността на околното пространство, дейността на най-близката поликлиника, училище и т. н., изтъква всекидневникът.

"Внезапно нарасналата лоялност на гражданите - и страхът им, и тяхната преданост, са посветени не на държавата като такава, а на картинката в телевизора", пише той. В условията на криза "следващата картинка" ще срещне конкуренция в лицето на реалността. Ще бъде затворен магазинът на ъгъла, с който хората са свикнали, ще им забавят заплатите или ще отрежат премиите, ще ги заплашват уволнения, ще ги впечатлят цените по витрините, от аптеките ще изчезнат необходими лекарства, ще има опашки в поликлиниките и социалните служби - "промени в частния живот, които няма как да бъдат пренебрегвани до безкрай", предрича руският вестник.

Последвайте канала на

БТА
2225 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.11.20 | 00:39

1
A не плачете на чужди гробища имаме си наши !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини