Порошенко осъди изборите в Източна Украйна и призова Русия да не ги признава

  • 02 ноември 2014 21:17

  • 2175
  • 6
Порошенко осъди изборите в Източна Украйна и призова Русия да не ги признава
© Getty Images/Guliver

Украинският президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември осъди сепаратистките избори в източната част на страната като незаконни и призова  Русия да не признава резултатите от тях, предаде Ройтерс. Порошенко определи изборите като "фарс под дулата на танкове и картечници" в нарушение на договореностите от Минск.

"Разчитам, че Русия няма да признае т.нар. избори, защото те са явно нарушение на Минския протокол от 5 септември, който  беше подписан и от руски представител", каза той.

Порошенко заяви, че Киев ще "реагира адекватно" на нарушаването на украинските закони във връзка с изборите в  самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики. "Минският протокол предвижда в отделни райони на Донбас да бъдат произведени предсрочни местни избори изключително на основата на законите на Украйна. Затова грубото нарушаване на международните споразумения застрашава мирния процес. Украйна ще реагира адекватно на това предизвикателство", се казва в  съобщение на сайта на Порошенко, цитирано от ТАСС.

Украинският президент подчертава, че днешните избори са грубо нарушение на Минския протокол от 5 септември.

Преди няколко дни, на 29 октомври, руското външно министерство заяви, че изборите в Донецката и Луганската народни републики са в пълно съответствие с Минските споразумения.

Произвеждането на такива избори бе съгласувано за периода между 19 октомври и 3 ноември, се казва в изявление на министерството  на външните работи на Русия. Позоваването на факта, че на 16 октомври украинският президент е подписал закон за  самоуправлението в посочените територии и е посочил като дата за избори 7 декември, противоречи на договореното в Минск, се казва в документа и се посочва, че датата 7 декември е включена в закона произволно, едностранно, без съгласуване със сепаратистите. Освен това въпросният закон не определя за кои точно райони се отнася, казва Москва.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2175 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2014.11.05 | 01:10

6
ПРОШЛЯК

2014.11.05 | 01:09

2
Порошенко трябва да бъде съден в Хага.

2014.11.05 | 01:10

5
за организиран метеж и преврат, за подклаждане на гражданска война в страната, за геноцит на собственния си народ, за сваляне на гражданския самолет на Малайзия.

2014.11.05 | 01:09

4
mrashna fashaga ,takiva i i v balgaria no edin den shte si platiat.

2014.11.05 | 01:09

3
за какви договоренности в Минск говори Порошеенко, като не е бил там.

2014.11.05 | 01:09

1
Тъпите евреиски фашизоиди го духат от всякъде,сега Руснаците трябва да им дръпнат и кранчето,да им помръзнат и задниците;)

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини