Френският в. Монд: Украйна има нужда от стабилност

  • 27 октомври 2014 09:11

  • 1370
  • 1
Френският в. Монд:  Украйна има нужда от стабилност
© gettyimages

Гласувайки масово за двете основни управляващи политически сили в Киев на вчерашните парламентарни избори, Украйна, в която се води война, даде израз на огромната си нужда от стабилност и единство, пише френският в. "Монд".

Избирателите не подписаха празен чек на Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, а по-скоро гласуваха за тандем. Премиерът Арсений ЯценюкАрсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 май 1974 г. в западния град, популярен в страната и ценен от западните партньори на Украйна, има всички шансове да запази поста си. Точно това и обеща той на избирателите си по време на кампанията. Силният човек обаче остава президентът Порошенко. Досега той трябваше да разчита на дезертьори от Партия на регионите на бившия държавен глава Виктор Янукович, но отсега нататък ще разполага със солидно мнозинство. С това вчерашният вот затваря политически страницата с Майдана, отбелязва вестникът.

Проевропейският блок бележи категорична победа на изборите в Украйна. Страната потвърждава прозападната си ориентация и се отдалечава все повече от руската орбита, посочва в. "Фигаро". Пет месеца след президентската си победа на първи тур Порошенко получи законната парламентарна база, която досега му липсваше. В контролираните от сепаратистките бунтовници райони, където живеят близо 3 милиона души, обаче избори не се състояха, а първият високопоставен руски политик, реагирал на временните резултати от изборите - председателят на външнополитическата комисия в Държавната дума Алексей Пушков - заяви, че изборите няма да променят нищо в Украйна.

Порошенко е на път да укрепи властта си на изборите в Украйна. Екзит пол-проучванията подсказват, че седем месеца след свалянето на бившия президент Виктор Янукович вчерашният вот ще бетонира новия политически курс на страната, съобщава британският в. "Гардиън". Проевропейските сили са на път да вземат връх на парламентарните избори в Украйна. Изборите се разглеждат до голяма степен като вот на доверие за президента Порошенко и стратегията му за преговори с проруските сепаратисти в източната част на страната, посочва в. "Дейли телеграф".

Прозападните партии си осигуряват значителна победа на украинските избори, както показват неокончателните резултати. Президентът Порошенко днес започва преговори за парламентарна коалиция, посочва в. "Ню Йорк таймс", а "Вашингтон пост" изтъква, че украинците са избрали най-проевропейския парламент в историята си.

Последвайте канала на

БТА
1370 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пиян мужик

2014.10.29 | 12:29

1
кАПУТИНЦИ ОСТАВАТ ЗАД БОРДА -- ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ГУБИ ВЛИЯНИЕ В ОЩЕ ЕДНА СТРАНА , ОТХВЪРЛИЛА КОМУНИСТИЧЕСКАТА РОБИЯ !!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини