Сблъсъци пред украинския парламент, има 15 ранени (обновена+видео)

  • 14 октомври 2014 14:42

  • 2979
  • 4
Сблъсъци пред украинския парламент, има 15 ранени (обновена+видео)
©

Сблъсъци избухнаха пред парламента на Украйна между няколко хиляди демонстранти и охраняващите сградата полицейски сили, предаде БТА, позовавайки се на АП и ТАСС.

По данни на властите пред парламента са се събрали 8000 души. Страстите се нажежиха след многократното отхвърляне от депутатите на предложение да се признаят официално за национални герои членовете на спорната Украинска въстаническа армия (УПА) и да им се даде статут на воювали за независимостта на Украйна през Втората световна война. УПА е обвинявана в колаборация с нацистите. Младежи със знамена на националистическата партия "Свобода" започнаха да изкъртват павета и да ги хвърлят по сградата на парламента. Към тях се присъединиха бойци от Националната гвардия и ветерани от УПА.

Служителите на реда бяха замеряни с димки, светлошумови гранати, самоделни взривни устройства. Неколцина бяха ранени. Шрапнел от експлозивите стигна до втория етаж на сградата и журналистите бяха приканени да се отдалечат от прозорците, много от които бяха строшени. Представител на Украинския Червен кръст съобщи, че петима души са ранени от хвърляните павета. Всички входове на парламента бяха затворени, а заседанието продължи на закрити врата. "Свобода" отрече нейни членове да са отговорни за размириците пред парламента и призова органите на реда да вземат мерки за избягването на жертви.

В резултат на сблъсъците пред Върховната Рада в Киев са пострадали 15 служители на полицията, съобщи ТАСС. Агенцията се позовава на фейсбук страницата на съветника на министъра на украинското МВР Антон Геращенко. "От незаконните действия на провокаторите са пострадали 15 полицаи. Разбита са главите им, имат наранявания и по ръцете. До сега са задържани повече от 50 правонарушителя, които са хвърляли камъни, чупили са стъкла и са нападали правоохранителните органи", написа Геращенко.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2979 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
go6ku

2015.06.08 | 21:39

4
Айде господа евро-демократи или по-скоро псевдо демократи, идете и решете спора - дали нацистите са били нацисти, или не съвсем!!!!
Красимир

2015.06.08 | 21:39

3
Каквото посееш това ще жънеш!
Николов

2015.06.08 | 21:38

2
Опълченците добре ги бяха подпукали тия бандеровски гадове, ама примирието ги спаси.........засега!Не виждам обаче кака Нюланд, батко Маккейн, убавицата Ештън и останалите "борци за демокрация" и "евроатлантически ценности", които са пряко отговорни за идиотщините в тази смешна, изкуствено слепена държавица.Създадена като УССР през 1922г. от другаря Ленин, между другото, на който сега му бутат паметниците!Иначе хохлите и през крив макарон нямаше да видят Харков, Донецк, Луганск, Одеса, Николаев, Херсон, Мариупол, както и Крим, подарен им на тепсия от пияницата Хрушчов през 1954г.
Николов

2014.10.19 | 16:48

1
Опълченците добре ги бяха подпукали тези гадове, ама примирието ги спаси.....засега!

Добави коментар

Водещи новини