Решават за АЕЦ "Белене" през пролетта

  • 03 октомври 2011 08:00

  • 1009
  • 0
Решават за АЕЦ "Белене" през пролетта
©

Москва и София решиха да не изострят отношенията си в енергийната сфера и удължиха договора за изграждането на АЕЦ „Белене” до 31-ви март 2012 година. Британският консултант на българската страна HSBC все още не е успял да изготви икономическия анализ на проекта, а съдбата на АЕЦ „Белене” се решава на фона на предстоящото през декември излизане на резултатите от стрес-тестовете на европейските ядрени електроцентрали и президентските избори в България. Така новата ядрена централа се очертава като основна тема на предизборните дебати, пише руският вестник „Коммерсант”.

В събота изтече срокът на споразумението между компания „Атомстройекспорт”, която е част от гиганта „Росатом”, и Националната електрическа компания на България (НЕК) за изграждането на АЕЦ „Белене”. Двете компании обаче подписаха ново, 14-то допълнение към вече съществуващия договор за удължаването на срока на договора до 31 март 2012 година. Както обясниха от „Атомстройекспорт”, двете страни са потвърдили заинтересоваността си от продължаването на проекта и дори са „разширили” сътрудничеството си. До месец март те трябва да се споразумеят за структурата на проекта и цената по договора за строителството, както и да определят източниците на финансиране. В рамките на неофициални разговори е било обсъдено и създаването на дружество за изграждането на атомната електроцентрала.

Новото споразумение казва говори за смекчаване на конфликта между София и Москва, който се беше изострил значително през лятото, коментира вестникът.

Последвайте канала на

Novini.bg
1009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини