Руски журналист убит в Украйна

  • 03 септември 2014 09:46

  • 2894
  • 6
Руски журналист убит в Украйна
© Getty Images/Guliver

Фотокореспондентът от агенция Русия днес (МИА "Россия сегодня") Андрей Стенин е загинал в Украйна преди един месец. При пътуване по задача на редакцията колата му е била "разстреляна и опожарена на шосето край Донецк", съобщи  генералният директор на агенцията Дмитрий Кисельов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Експерти потвърдиха, че "в колата наистина е бил той - 33-годишният жизнерадостен младеж, блестящ професионалист, неравнодушен човек", се казва в съобщението на "Россия сегодня". (Агенцията се изгражда на базата на РИА Новости, ликвидирана с президентски указ миналия декември)

Според говорителя на руското федерално следствие Владимир Маркин, вечерта на 6 август Стенин е пътувал с автомобила си  "Рено Логан" в колона бежанци, охранявана от шестима "опълченци" - проруски сепаратисти. Близо до град Снежное в Донецка област  украински танкове и бойни машини са обстреляли конвоя с оръдия и картечници и са унищожили над 10 коли с мирни граждани.

На другия ден "военачалници от украинската армия" са огледали местопроизшествието. Според очевидци те товарели в  транспортните си средства предмети от унищожените коли и са обискирали мъртвите тела. След заминаването им територията е  била обстреляна с реактивни системи "Град". Едва на 27 август сепаратистите са успели да предадат на руското следствие част от останките на пет човешки тела, сред които експерти са разпознали и трупа на Стенин.

Руското следствие смята не само да разкрие всички обстоятелства около гибелта на фоторепортера, но и да посочи  конкретни виновници, от които да се търси наказателна отговорност, подчертава ИТАР-ТАСС.

Днес руската телевизия "Росия 24" показа колата на фотографа, която изглеждаше опожарена, отбелязва Франс прес. Според Кисельов "всички изявления за съдбата на Стенин, които чухме от украинската страна, излязоха лъжа" - "не са се канели нито да го разменят срещу някой украински военен, нито да го обвинят в терористична дейност" .

Стенин работеше от няколко месеца в зоната на конфликта в Югоизточна Украйна. Изпрати многобройни фоторепортежи от Киев и от крепости на проруските сепаратисти в Източна Украйна като Донецк, Луганск и Мариупол, напомнят ИТАР-ТАСС и АФП.

Последните му съобщения датират от 5 август. Два дни след това МИА "Россия сегодня" потвърди, че е изчезнал. Смяташе се, че е задържан от украинските силови структури. В Русия имаше протести с искания да бъде освободен, подкрепени от много медии.

Кисельов благодари днес за тази подкрепа от името на осведомителната агенция. Той отбелязва, че Андрей Стенин е вече четвъртият руски журналист, изгубил живота си в бойните действия в Югоизточна Украйна, където вече загинаха Игор Корнелюк, Антон Волошин и Анатолий Клян.

При минометен обстрел в зоната на конфликта през май загинаха италиански фотограф и преводачът му, а фоторепортер от Франция бе ранен.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2894 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
KUR ZA TODOR JIVKOV

2014.09.06 | 06:21

4
ТОВА Е СЪДБАТА НА ВСИЧКИ ТЕРОРИСТИ!

2014.09.09 | 18:09

6
Ти не си добре!!! Не е нормално да се коментира по подобен начин, без значение на чия страна в конфликта симпатизираш. Определено си болен мозък.
дф

2014.09.06 | 06:22

5
Това ще бъде и твойта съдба говедо еврейско
димитър иванов

2014.09.05 | 17:11

3
и майка ти говореше за съдбата и как съдбата я кара постоянно да го лапа и да го поема в гъзъ и как съдбата я е дарила със син педераст и сега се карате кой пръв да лапа пишки.
Чоко

2014.09.05 | 17:11

2
Ютуб: ТРЕТЬЯ МИРОВАЯ ВОЙНА. Телевидение Германии

2014.09.05 | 11:50

1
СИГУРНО СА ГО ПОМИСЛИЛИ ЗА РУСКИ АГЕНТ.

Добави коментар

Водещи новини