В. Ню Йорк таймс: Страхът спираше украинските избиратели

  • 26 май 2014 09:51

  • 1588
  • 1
В. Ню Йорк таймс: Страхът спираше украинските избиратели
© gettyimages

"В Източна Украйна сепаратистите и страхът спираха избирателите", е заглавието на в. "Ню Йорк таймс". Само 2 процента от регистрираните избиратели в Донецка област гласуваха вчера на президентските избори, но западните наблюдатели заявиха, че изборите в Украйна ще са законни дори без избирателна активност в източните области, отбелязва вестникът за вота, който според прогнозни резултати е спечелен още на първия тур от "шоколадовия крал", проевропейски настроеният милиардер Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември.

"Проевропейски милиардер печели изборите в Украйна", е заглавието на в. "Вашингтон пост". Шоколадовият магнат Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември се обяви за победител на президентските избори в Украйна. Насилието в проруската източна част на страната попречи на мнозина за гласуват, пише изданието.

"Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември печели президентските избори в Украйна според екзит полове", пише на първа страница в. "Гардиън". Очаква се "Шоколадовият крал" да получи 56 процента от гласовете. Той обещава да възстанови мира след вота, който е смятан за най-важният за Украйна откакто тя стана независима, пише вестникът.

Милиони граждани в размирната източна част на страната обаче изобщо не гласуваха заради симпатии към сепаратистите, страх от проруските милиции или просто липса на избирателни секции. Порошенко също така се ангажира да започне диалог с Русия и да стартира преговори по нов договор, който да замени Будапещенския меморандум - документа от 1994 г., в който Русия, САЩ и Великобритания обещават да защитават териториалната цялост на Украйна в замяна на отказа на Киев от ядрени оръжия. Той заяви, че първото му посещение като президент ще е в Донбаския регион, отбелязва "Гардиън".

В победната си реч в предизборната си централа в Киев Порошенко заяви, че първият му приоритет ще е "да сложи край на войната" и съобщи, че първата му визита като президент ще е в източната част на страната, където ще предложи работни места и права за ползване на регионални езици в опит да сложи край на сепаратисткия бунт, пише в. "Дейли телеграф". Той заяви, че възнамерява да възстанови диалога с Русия, но предупреди, че отношенията между двете страни са най-лошите от 200 години и че Украйна "никога няма да признае анексирането на Крим", отбелязва вестникът.

"Петро Порошенко вдъхва спокойствие във време на хаос", коментира френският в. "Монд". Изданието отбелязва, че от 1994 г. никой друг президент, бил той Леонид Кучма, Виктор Юшченко или Виктор Янукович, не е получавал толкова силен мандат

Последвайте канала на

БТА
1588 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.30 | 18:05

1
Пф

Добави коментар

Водещи новини