Русия: В Одеса са използвани БОВ от Първата световна война

  • 23 май 2014 12:11

  • 2662
  • 4
Русия: В Одеса са използвани БОВ от Първата световна война
© gettyimages

Бойни отровни вещества (БОВ) от Първата световна война са били използвани по време на сблъсъците на 2 май в украинския черноморски град Одеса, предаде Интерфакс.

Днес руска комисия, разследваща събитията, при които загинаха десетки души, представи своите резултати. Данните на Москва противоречат на твърденията на Киев. Украинското вътрешно министерство съобщи, че в Дома на профсъюзите са били открити следи от използваното за упойка вещество хлороформ. Според експертизата на Русия, за да има смъртоносен ефект веществото трябва да бъде в огромно количество. По снимките от Одеса се виждат само няколко ампули, които не са достатъчно, за да имат такъв ефект. Според изводите на комисията в Москва при сблъсъците в Одеса е бил използван химикалът хлорпикрин. Това вещество е било използвано като химическо оръжие по време на Първата световна война.

На 2 май в центъра на Одеса избухнаха сблъсъци между искащи отделянето на града от Украйна и привържениците на правителството на Арсений ЯценюкАрсений Яценюк Арсений Яценюк е украински юрист, икономист и политик. Роден е на 22 май 1974 г. в западния град в Киев. Тогава загинаха 46 души и около 200 пострадаха.

Части от Източна Украйна, следвайки едностранното отделяне на Крим от страната, поискаха отцепване от властта на Киев. Украинското правителство започна въоръжена операция срещу сепаратистите. При последните боеве в т.нар. Донецка народна република са загинали най-малко петима души.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2662 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.05.27 | 11:28

4
Поне научихме и ние,жените за тоя хлорпирин.Навремето принцеса ДАЯНА имаше кампания против мините и БОВ.Изобщо,кое е това оръжие,което не убива?Ловджиите използвали тоя газ в мирно време за хоби,но защо и срещу хора,отстояващи някаква идея?

2014.05.27 | 11:28

3
С хлорпикрин ни изпробваха навремето противогазите в казармата. Сега ловци го ползват да вадят лисици и язовци.

2014.05.27 | 11:28

2
Турчина и Яйцето на бесило !
РОБЕРТ

2014.05.26 | 12:57

1
Хлорпикрина е сълзотворен газ,но това както виждам всички го знаят.Важното което никой не отчита е,че при температура по висока от 50 градуса се превръща в Фозген-задушлив бойно отровен газ използван през първата световна война.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини