ПАСЕ ще наблюдава изборите в Украйна

  • 15 май 2014 21:06

  • 1194
  • 1
ПАСЕ ще наблюдава изборите в Украйна
©

42-членна делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), водена от Андреас Грос (Швейцария, Групата на социалистите), ще бъде в Украйна от 23 до 26 май, за да наблюдава предсрочните президентски избори.

Тя ще направи това заедно с наблюдатели от Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност сътрудничество в Европа (ОССЕ), Европейския парламент, Парламентарната асамблея на НАТО и Бюрото за демократични институции и човешки права на ОССЕ, се казва в прессъобщение на ПАСЕ, предаде БТА. Делегацията ще се срещне с кандидатите на изборите и представители на Централната избирателна комисия, гражданското общество и медии, след което ще осъществи наблюдение на вота на 25 май. В прессъобщението се посочва също, че член на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) ще осигури правна подкрепа по време на посещението. В декларация от 30 април предизборна делегация на ПАСЕ заяви, че "Украйна се нуждае от демократични и заслужаващи доверие избори, за да изгради легитимна политическа власт".

Тя призова всички украински граждани, без значение от своите политически убеждения, езикови и регионални чувства, "да играят дейна роля в предизборната кампания и да участват в предстоящите избори". Според предизборната делегация не трябва да се допуска никаква външна намеса във вътрешните работи на Украйна и изборния процес, за да се гарантира правото на глас на хората, се посочва в прессъобщението. Тази седмица след заседание в Люксембург председателят на ПАСЕ Ан Брасьор се обърна от името на Председателския комитет на асамблеята към всички страни в Украйна с призив незабавно да прекратят насилието, да осигурят пълно зачитане на човешките права и да се включат в широк национален диалог.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1194 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.18 | 20:02

1
ЕС ОТКРИТО ПОДКРЕПЯ КИЕВСКАТА ВЛАСТ, ТАКА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ИМА БЕЗПРИСТРАНСТНОСТ.

Добави коментар

Водещи новини