Москва строго отхвърли санкциите на Вашингтон срещу банката, свързана с режима в Дамаск

  • 13 май 2014 18:22

  • 1898
  • 4
Москва строго отхвърли санкциите на Вашингтон срещу банката, свързана с режима в Дамаск
©

Русия смята за абсолютно неприемливи наложените от САЩ санкции на руската банка "Темпбанк", заяви днес говорителят на външното министерство в Москва Александър Лукашевич, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му обявеният от американското министерство на финансите списък със санкции "срещу сирийския режим и неговите привърженици" продължава практиката на Вашингтон да прилага "екстериториално своето национално законодателство", при което нарушава "всички общоприети норми на международното право".

Лукашевич изрази недоумение от "неприкрития цинизъм и двойните стандарти" на американската администрация, която "си затваря очите пред кървавите безчинства на бойците от сирийската опозиция", като същевременно наказва министри от сирийското правителство.

Москва смята за "абсолютно неприемливо решението да бъдат включени в антисирийските рестрикции и московската акционерна банка "Темпбанк" въз основа на това, че тя оказва финансови услуги на правителството на Сирия", каза Александър Лукашевич, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че Съветът за сигурност на ООН не е приемал никакви резолюции, забраняващи сътрудничеството с Дамаск и затова икономическите и финансовите връзки със Сирия на напълно легитимни и "никой не може да поставя под съмнение тяхната законност".

Асошиейтед прес припомня, че на 7 май министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу шестима представители на сирийския режим и на "Темпбанк" за подкрепата й за правителството на президента Башар ал Асад.

Базираната в Москва банка е предоставила милиони долари в брой и е осигурявала финансови услуги за сирийското правителство. Санкциите засягат и председателя на управителния съвет на "Темпбанк" Михаил Гаглоев, който според САЩ лично е пътувал до Дамаск за сделки с правителството там.

В един случай банката уредила доставянето на милиони долари в брой на летище "Внуково" в Москва, които да бъдат взети от куриери на кеш, работещи за сирийската централна банка, заяви министерството. Освен това "Темпбанк" е улеснявала сделки и осигурявала финансови услуги на СИТРОЛ, сирийската държавна петролна компания, която е обект на санкции от САЩ и ЕС.

Последвайте канала на

1898 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2014.05.15 | 14:49

4
престанете да работите с долари минете на евро или рубли, защо трябва да се работи с валутата на една фалирала държава и изкуствено да се поддържа жива

2014.05.15 | 11:46

3
Do nomer 1 : zasto ?
stoiko

2014.05.15 | 11:46

1
Moeto mnenie,da im varnat vsi4ky studenti,u4asti se v evropejsky amerikansky kolezi,da po4ukat ruskite oligarsi na Putinovata vrata i mu piskat smetka.

2014.05.15 | 11:46

2
Олигарсите да поискат сметка на Путин? Знаеш ли какво се случива с тези от тях, които се осмелят? Стават политически бежанци във Великобритания. Ама и идея си нямаш колко ще им се зарадва Путин да му дойдат на крака. Така ще му се усладят...

Добави коментар

Водещи новини