21 души загинаха при сражения в Мариупол

  • 09 май 2014 18:55

  • 1801
  • 2
21 души загинаха при сражения в Мариупол
©

20 федералисти и един полицай са загинали при сблъсъците, които се случиха днес в украинския пристанищен град Мариупол, заяви вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков.

В съобщение във "Фейсбук" Аваков посочи, че освен това при насилието са били ранени петима полицаи, а четирима федералисти са били задържани.
"Голяма част от нападателите изчезнаха, изоставяйки оръжията си. Сградата на полицията е в пламъци", заяви Аваков във връзка с щурма на сградата на полицията в града.

Аваков обясни, че днес около 60 въоръжени поддръжници на федерализацията на Украйна са се опитали да превземат сградата на градската полиция в Мариупол. Според него около 60 опълченци са нападнали полицията и са се опитали да превземат зданието.

"В сграда е имало борба, която се е превърнала в пълномащабен военен сблъсък след пристигане на подкрепления от Националната гвардия и армията", заяви Аваков.

Междувременно, Пьотър Комиссаров, който е член на местния антифашистки комитет, заяви, че военнослужещи от Националната гвардия на Украйна са стреляли с гранатомети по полицаите в украинския град Мариупол, защото те са отказали да изпълняват заповедите на Киев и да стрелят по местните жители.

Според него преди инцидента полицаите са отказали да стрелят срещу гражданите и са били наречени предатели от изпратените от Киев военнослужещи. Затова Националната гвардия е нападнала полицаите и се е опитала да ги "унищожи”. Той допълни, че в града са влезли девет военни машини и рота войници, въоръжени с гранатомети и стрелкови оръжия, които са били използвани срещу полицаите.

Комиссаров е заявил още, че около 1000 души са отцепили БТР-ите. Войниците са стреляли предупредително, но заблудени куршуми са ранили част от хората. Той добави, че бронираната техника вече е напуснала града.

Град Мариупол се намира в Югоизточна Украйна, на северния бряг на Азовско море, а населението му наброява над 500 хиляди душ.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1801 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.07.24 | 03:23

2
Изпълнява се с пълна сила тайната заповед от чичо САМ,БЕЗРЕДИЦИ и да се стреля,ако войската на украинците не стрелят по местните жители.Оказват и полицаите,и по тях също стрелят.Аваков,защо се избивате,довчера сте живели заедно в една държава.Славяни срещу славяни.Кой допусна това?НАРОДА СЕ СТРЕЛЯ ПОМЕЖДУ СИ,а някой на хиляди км,доволно потрива ръце.

2014.05.12 | 12:30

1
kur za separatistite ,plateni ot putq! KUR!

Добави коментар

Водещи новини