Скок на цената на въглищата заради кризата в Украйна

  • 29 април 2014 16:06

  • 2491
  • 1
Скок на цената на въглищата заради кризата в Украйна
© Getty Images/Guliver

Цените на въглищата в Европа достигнаха най-високото си равнище от три месеца, обяви Блумбърг. Агенцията коментира, че това става на фона на слуховете, че износът на горива от Украйна може да бъде прекъснат от размириците в източната част на страната, докато в същото време студеното време затруднява руските доставки.

Въглищата с доставка през 2015 г. за Ротердам, Амстердам и Антверпен поскъпнаха с 1,2 на сто до най-високата цена от 30 януари. Месечните фючърси на въглищата отчитат най-силното си поскъпване от 16 април.

Дейността в мините в Украйна, която изнася около 8 млн. метрични тона годишно, може да бъде нарушена от спора с Русия, смятат анализатори в Лондон, цитирани от БТА.

Украйна е произвела 64,7 млн. тона твърди въглища през 2012 г, втората по обем продукция в европейския регион след Полша, сочат данни на брюкселската лобистка група „Юракоул“. „Ако украинското производство намалее заради политическите размирици, то тогава потребителите в страни като България, Румъния и Турция ще трябва да купуват въглища от други източници“, допълват те.

Цените на въглищата с доставка скочиха до 84 долара за тон снощи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2491 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
rossen4i4o

2014.05.15 | 07:53

1
ха , ами в БГ без криза са 120$ , да благодарим на Партията любима , със здрави ТОЯГИ

Добави коментар

Водещи новини