Демонстранти поискаха референдум за присъединяване към Русия и в Донецк (обновена)

  • 06 април 2014 17:16

  • 10671
  • 58
Демонстранти поискаха референдум за присъединяване към Русия и в Донецк (обновена)
© Getty Images/Guliver

Проруски демонстранти превзеха областната администрация в източноукраинския град Донецк, съобщи БТА.

От сградата е свален украинският флаг и е издигнато знамето на Русия. На градския площад имаше митинг в подкрепа на бившите бойци от специалните части "Беркут", които по-рано тази седмица бяха арестувани по подозрения в убийства на демонстранти в Киев.

Проруски демонстранти нахлуха и в сградата на Службата за сигурност на Украйна в Луганска област. Те чупят врати и хвърлят димки с искане да бъде освободен лидерът на т.нар. Луганска гвардия Александър Харитонов.

Демонстрантите в Донецк заплашват да сформират „народен областен съвет”. Това те обявиха от завзетата сграда на областната държавна администрация в града.

Те прочетоха резолюция, в която искат незабавно свикване на Областния съвет на Донецк и приемане на решение за провеждане на референдум за присъединяване към Русия.

Ако по полунощ днес не бъде свикана сесия, то сепаратистите заплашват да обявят в понеделник по обед „народен мандат”, тоест да „разпуснат областния съвет” и за депутати да „изберат представители” от всички представители на обществеността в областта.

Изпълняващият длъжността президент и председател на Върховната Рада Александър Турчинов е свикал на спешно съвещание шефовете на силовите структури и спецслужбите. Той е отменил и визитата си в Литва, заради рязкото нарастване на напрежението в Югоизточна Украйна, където проруски демонстранти организираха многобройни митинги в градоветв Донецк, Енакиево, Вознесенск и Харков.

Междувременно и хиляди граждани на Одеса, въпреки забраната на властите, излязоха на протестен митинг срещу политическите репресии в Украйна. Те се събраха на пл. Куликово поле в центъра на града.

Демонстрантите носеха знамената на Одеса и Русия, както и плакати с лозунги "Не на фашизма!", "Одеса изгони Бандера!", "Референдум", "Ние сме славяни, а руснаците наши братя", "Искаме премахването на забраната върху руските тв канали". На митинга се изказаха представители на други въстанали градове.

Те обвиниха новата власт в политическа разправа с лидерите на протестното движение и опит да се прехвърли отговорността за гибелта на хората на Евромайдана върху "Беркут".

Участниците в митинга настояха да бъде освободен лидера на координационния съвет на обществените организации в областта "Народна алтернатива" Антон Давидченко, който е арестуван от спецслужбите, както и да бъдат прекратено преследването на други активисти.

След час половина ожесточени схватки в Харков милицията и спецчасти са успели да спасят от линч двадесетина евромайдановци, които бяха обградени и бити от проруски демонстранти. Някои от киевските активисти са с окървавени лица.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10671 58

Свързани новини

Коментари 58

Добави коментар

2014.05.22 | 20:55

58
Сбогом, волна степ! Сбогом, конни армии! Сбогом, защита! Идват болшевиките, а след тях колективния глад и мор! Та и Путин (Велики, разбира се!), по примера на своя първоучител Сталин, иска да ги смачка, да ги остави на студено през зимата, да ги накара да му се молят на колене и да им покаже колко велика е Русия. Има си хас!
Покрайнина (украина) е болшевишко творение

2014.05.22 | 17:15

57
Покрайнина (превод на украина) е измислена от болшевиките Ленин, Сталин и под., за да има СССР един глас повече в ООН, затова болшевиките са и прехвърляли руски територии заедно с руснаците-такава е Източна и Южна Украйна, а върхът е подареният и от Хрущов през 1954г. руски Крим. Украйна за Русия е като Западните покрайнини за Б-я (и името е същото) и като Македония. Затова руснаците, които са половината население в измислената държава, искат да се върнат в Родината, защото за разлика от българите, не се претопяват и не предават нацията си.
русофило

2014.05.03 | 18:21

56
Сащ не ми го хвали Китай го изпревари вече колкото и да не им се иска да признаят хамърикънцитъ Хайде оставям те да лаеш и точиш плюнки като обамата ;)

2014.04.07 | 22:15

15
Русия - суровинният придатък на света. "Великата сила" с БВП колкото на Холандия. Но го формира само от износ на суровини. Жалка история. И човешки права - колкото през робовладелския строй. Това е то - русофилията прилича на некрофилията.

2014.05.03 | 18:19

55
Явно си незапознат с нещата. БВП на Русия-2,5 трилиона долара БВП на Холандия-700 милиарда долара Русия е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ производител на нефт в света.Сега сигурна ще ме обявят за русофил.Аз просто показвам фактите такива каквито са.

2014.05.03 | 18:18

54
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е ЧАСТ Т РУСИЯ А НЕ СЛУГА НА ЕВРОПА !

2014.05.03 | 18:18

52
ЕЙ, БОКЛУК! КАКВА ЧАСТ ОТ РУСИЯ, БЕ, ГЪЗОЛИЗЕЦ!! БЪЛГАРИЯ НИКАКВА ЧАСТ ОТ РУСИЯ НЯМА ДА Е, БЕ, АНТИБЪЛГАРИНО! НИТО ЧАСТ ОТ РУСИЯ, НИТО ЧАСТ ОТ САШ!! БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРИЯ!!

2014.05.03 | 18:18

53
Русофочета боцкайте се по честичко и ще ви е по леко да приемете ИСТИНАТА че дойдат ли руснаците и боцкането ще секне
Бойко Ердоганов Обама

2014.05.03 | 18:17

51
Дойдат ли руснаците тия от русофобите които ги заварят ще ги боцкат отзад и ще си ходят на село няма да пълнят и омирисват трите най-големи български градове!
AJ4A

2014.05.03 | 18:17

49
Оооооооооо, свещена простота!!!! Ограмотете се малко бе хора, не ви ли е срам да сте толкова невежи и простовати?!?!?! Ако беше толкова щастлив живота в Русия, всички имигранти от целия свят щяха да искат в Москва и Ленинград да имигрират!!!! Заплатите били по 1000 долара ....... ами в Германия минималната часова ставка е 9 Евро, което прави минимална месечна заплата от около 1500 Евро или два пъти по-голяма от Московската средна (само според вашите писаници) заплата!!!! Тлкова ли сте прости, толкова ли сте ЖАЛКИ, че само за "тиня" си мечтаете????
Центурион

2014.05.03 | 18:17

50
Ние не искаме пари искаме вие американските боклуци да се разкарате и да не сме нито в ЕС нито в НАТО! Уж демокрация и свобода, а никой не ни попита искаме ли в ЕС и НАТО кое му е свободното и демократичното? Къде другаде по света демокрацията са я въвели успешно насила?
Драгунов

2014.05.03 | 18:16

47
А запада какво ни докара тъпако, не само тиня и всичко отрицателно, мафия, убийства, наркотици и т.н.

2014.05.03 | 18:16

48
Български наблюдател на „референдума“ в Крим е бил удостоен с учредената от Путин награда за най-сервилен угодник „Малый Путя“, съобщи кореспондент на радио Ереван от руския град Красносвинярск. Вдъхновен от отличието, лауреатът заявил готовност да върши още по-долни неща.

2014.05.03 | 18:08

46
Няма човек, който да е мразел тая волна Украйна, както Ленин и Сталин, но за мераците им да смажат нейния свободен дух никой не ви е казвал. За това трябва да питате хилядите кримски татари и българи, забити в Сибир. Нужно е било пословичното сталинско коварство, за да сложи край на тая Украйна. Как? – ще попитате. Много просто: за да вкара украинците в ярема на колективизацията, той първо унищожава конете им и те остават като риба на сухо.

2014.05.03 | 18:08

45
Украйна никога не е съществувала като самостоятелна държава, била е част от Русия, или част от Полша, или и от двете!!!
Покрайнина (украина) е болшевишко творение

2014.05.03 | 18:06

44
Покрайнина (превод на украина) е измислена от болшевиките Ленин, Сталин изкуствена държава, за да има СССР 1 глас повече в ООН и са и прехвърляни големи руски територии заедно с руснаците- Източна и Южна Укр., а Крим е подарен от Хрущов през 1954г. Затова руснаците, които са половината население на Покрайнина искат да се върнат в Родината си, защото за разлика от нас, българите, не се претопяват и не забравят нацията си. Украйна за Русия е като Западните покрайнини и Македония за Б-я.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини