Руски депутат: С отговора на евентуални западни санкции може да изплашим чуждите инвеститори

  • 06 март 2014 10:10

  • 2715
  • 5
Руски депутат: С отговора на евентуални западни санкции може да изплашим чуждите инвеститори
©

Руският в. "Комерсант" коментира разпространения в интернет запис на телефонен разговор между външнополитическия представител на Европейския съюз  Катрин АштънКатрин Аштън Катрин Маргарет Аштън, баронеса Ъпхоланд - британски и европейски политик. Родена на 20 март 1956 г. и шефа на естонската дипломация Урмас Пает, предположил, че снайперистите на Майдана може да са били наети от опозицията в Украйна. "Ако тази история заживее собствен живот, тя веднага ще дискредитира новата коалиция", цитира вестникът естонския министър.

Според записа Пает заявява, че според всички свидетелства застреляните от двете страни - полицаи и хора от улицата, са били убити от едни и същи снайперисти. "Сега става все по-ясно, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция", добавя Пает. "Интересно. Тогава това трябва да се разследва", отвръща Аштън. Естонското външно министерство потвърди автентичността на телефонния разговор. Руският външен министър Сергей Лавров е споменал за този разговор вчера в дискусии за положението в Украйна с държавния секретар на САЩ Джон Кери и европейски дипломати, твърди източник на "Комерсант" в делегацията на Москва. Според него Лавров е говорил за стрелци провокатори, убивали хора на Майдана, и пред самата баронеса Аштън на среща във вторник в Мадрид. Тя обаче не пожелала да обсъжда темата и само казала "Странно е тъкмо ти да повдигаш въпроса за провокации, Сергей".

Вестникът отбелязва и "твърде напрегнатата атмосфера" на преговорите Лавров-Кери в Париж, когато държавният секретар се пошегувал, че хората му били "от десния фланг", а руският министър "прехвърлил шегата в политическата сфера" с иронично предположение, че може би са от украинската радикална организация "Десен сектор", дейно участвала в прозападните протести срещу предишната власт в Киев.

Подходите на Москва и на Вашингтон към ситуацията в Украйна все още кардинално се разминават, констатира "Комерсант". "Московский комсомолец" помества репортаж за посещението на Джон Кери в Киев във вторник. "Американският държавен секретар не се скъпеше на обещания. Щедро гарантираше всякаква помощ и подкрепа, рисуваше с най-ярки багри светлото бъдеще на Украйна - под крилото на САЩ", подчертава изданието. Кери обещал "едно рамо за героите от Майдана" и на предстоящите в Украйна президентски избори - да изпрати "десант от американски експерти" с цел вотът да протече според международните стандарти. "За никого не бе тайна, че "международни" означава в случая "изгодни за САЩ", твърди руският всекидневник. Той описва как гостът от САЩ разгледал "Майдана - днес главната туристическа забележителност на Киев", положил на тротоара цветя и запалено кандилце.

"По лицето на Кери се четеше, че разгроменият и опожарен център на украинската столица, овъглените скелети на коли и купища траурни цветя са го впечатлили, че той наистина е готов да дава всичките си сили, за да се появяват те отново", коментира "Московский комсомолец". Киев се осмели да предприеме "ПРОамерикански шантаж", пише в заглавие "Независимая газета" по повод опроверганото от Киев изявление на украинския посланик в Минск Михаил Ежел, че се водят преговори за разполагане в Украйна на елементи на американската противоракетна отбрана срещу финансова помощ от страна на САЩ. Сергей Лавров нарече изявлението спекулация с отношенията между Москва и западните й партньори, бездруго доста развалени заради украинската криза, посочва вестникът, като напомня реакции на западни лидери, заплашили Русия с изолация.

 Ред страни от ЕС обаче нямат намерение да замразят икономическите връзки с Русия и са готови да се ограничат с втвърдяване на визовия режим, споделя изданието свои очаквания във връзка с предстоящия днес в Брюксел "спешен лидерски форум за ситуацията в Украйна". Той бе предшестван от среща на европейските външни министри, на която Германия, Италия, Франция и Испания се обявиха против търговски санкции спрямо Русия, напомня всекидневникът. Междувременно американските законодатели продължават да обсъждат пакет от икономически и визови мерки, които да накарат Русия "да спре военната си агресия" в Украйна. За днес са насрочени изслушвания във външнополитическата комисия на долната камара в Конгреса, след които администрацията на САЩ ще получи "препоръки как да насочи санкции към най-уязвимите места на Русия", се казва в статията. Конгресмени признават обаче, че без подкрепата на Европа санкциите, готвени от САЩ, едва ли ще имат ефект. Годишният стокообмен на Русия със САЩ е 40 милиарда долара, а с европейските страни - 11,5 пъти повече, 460 милиарда, напомня "Независимая газета".

Подготвяният от руския сенат законопроект за конфискуване на активи на компании от ЕС и САЩ в отговор срещу евентуални икономически санкции на Запада заради Украйна има по-скоро декларативен характер. Тези мерки едва ли ще бъдат приложени на практика, смятат експерти на "Новие известия". Според тях ръководствата на САЩ и на ЕС също няма да предприемат нещо по-различно от шумни изявления, защото няма как да "изключат" Русия от глобалния икономически оборот. Ако обаче на Русия бъдат наложени санкции, това ще означава за федерацията съществени икономически загуби. Според шефа на икономическата комисия в Държавната дума Игор Руденски Москва по-скоро ще си навреди с подобни необмислени действия - "ще изплаши чуждестранните компании, инвестирали много средства в нашата икономика", цитира негови думи "РБК дейли".

Междувременно Евросъюзът и Русия са започнали състезание по щедрост - кой ще даде повече пари на Украйна, пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си. "11 милиарда евро, газ с отстъпка и премахване на визите - ето първия пакет помощи от ЕС. Москва засега прави пауза", обобщава вестникът. Европейската комисия напомни на Украйна, че все още е готова да сключи с Киев споразумение за асоцииране. А дотогава - да изпълнява едностранно едно от условията за сваляне на търговските бариери: да намали тарифите и да премахне квотите за украинска продукция. Русия пък може да предостави на украинския Крим 1 милиард долара и още 5 милиарда чрез общи проекти, докато няма решение на въпроса за остатъка от обещаните на отстранения президент Виктор Янукович 15 милиарда долара (през декември Москва купи облигации на Киев за 3 милиарда). "Не трябва да си мерим пакетите с помощи, а да ги събираме", призовава пред "Ведомости" руският експерт Сергей Уткин. Той обаче признава, че плановете на Украйна за асоцииране с ЕС "може пак да раздразнят Русия".

Последвайте канала на

БТА
2715 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
olele

2014.03.07 | 09:56

5
E ami ukrainskite kurvi pak ste tzlezat po skupi ot bulgarskite
uncle

2014.03.07 | 09:56

4
Ето ви един линк: четете, само че е на руски и се надявам да се разбере. Относно срива на фондовата борса в Русия. Какво е направил Медведев. http://novosti-novostey.io.ua/s694348/putin_pereigral_ssha_i_es

2014.03.07 | 09:56

3
Е нали щяхте да се откажете от долара и САЩ да фалират! Ами действайте, де! :)
Аз

2014.03.07 | 09:55

1
Само, че естонеца не е казвал "някой от новата коалиция" - то по това време още нямаше нова коалиция! Казал е, че е някой друг - различен от Янукович. А дали не е Путин?

2014.03.07 | 09:56

2
ТИ... си идиот! Путин е имал интерес да използва снайперисти в Украйна, колкото Асад имаше интерес да използва боен газ в Сирия. И в двата случая интересът е на тези, които са предизвикали тези събития. Аз само не разбрах откъде ще дойде газът с отстъпка, който Европа предлага а Украйна?!? И имам неприятното усещане, че въпросът за добива на шистов газ в БГ отново ще бъде повдигнат от "загрижените" за нас американци.

Добави коментар

Водещи новини