Издадоха заповед за арест на Янукович (обновена+гледайте на живо тук)

  • 24 февруари 2014 06:22

  • 7863
  • 12
Издадоха заповед за арест на Янукович (обновена+гледайте на живо тук)
© Getty Images

Губернаторите на Лвовска, Полтавска, Тернополска, Виницка и Житомирска области на Украйна подадоха оставка, предаде РИА Новости.

Губернаторът на Лвовска област Олег Сало заяви, че се отказва от поста си по собствено желание, както и ръководителят на Житомирска област Сергей Рижук.

В същото време губернаторът на Полтавска област Александър Удовиченко, на Тернополска област Валентин Хоптян и на Виницка област Иван Мовчан подават оставка във връзка със ситуацията в страната.

Броят на губернаторите на западни и централни области на Украйна, които се отказаха от постовете си, се увеличи до девет, съобщи ИТАР-ТАСС.

Изявленията на бившите губернатори за взетите от тях решения са публикувани на сайтовете на областните администрации. Като мотив повечето посочват „сложната политическа обстановка в страната”.

Консултациите между САЩ и Русия за регулиране на украинската криза продължиха и тази нощ с разговор между държавния секретар Джон Кери и външния министър Сергей Лавров, предаде БНР. Според висш служител на Държавния департамент в разговора, който се е провел в неделя, Кери е подчертал, че политическите промени са били приети от голямо мнозинство от представителите на украинците в парламента и това е положителен знак за посоката, поета от страната. Американският външен министър е изразил и надежда, че Руската федерация ще се присъедини към останалите загрижени държави и ще помогне на Украйна да отвори нова страница и да излезе от тази криза по-силна, обединена и движеща се в посока на нови избори и изключително необходими реформи. Той е изтъкнал и очакванията на САЩ за зачитане от всички на суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В същото време в интервю за телевизия NBC съветникът по Национална сигурност Сюзън Райс коментира, че както Америка, така и Русия имат интерес от това Украйна да е обединена, независима и в нея да няма прояви на насилие. По въпроса за отношенията Русия - Украйна тя каза: Няма свойствено противоречие между една Украйна, която има дългогодишни исторически и културни връзки в Русия, и една модерна Украйна, която иска да се интегрира по-тясно с Европа. Запитана дали Америка застава зад протестиращите, Райс отговори, че САЩ е на страната на украинския народ.

Службата за сигурност на Украйна не потвърждава съобщенията, според които Виктор Янукович е задържан, предаде ИТАР-ТАСС. "В момента Янукович не е задържан и засега не е установено къде се намира", заяви говорител на службата пред украинската агенция Укринформ. По-рано и. д. вътрешен министър на Украйна Арсен Аваков опроверга съобщения в медиите, че Янукович е задържан, посочва ИТАР-ТАСС. "Не зная за какво говорите", заяви Аваков пред електронното издание РБК (РосБизнесКонсълтинг), запитан дали е истина, че Янукович вероятно е задържан в Крим, както бе написал във Фейсбук Володимир Куренной, депутат от партията УДАР в  украинския парламент. Украинският новинарски портал Liga.net пък съобщи, че Янукович бил видян в Севастопол в компанията на руски военни моряци.

Виктор Янукович и "други длъжностни лица" от Украйна са обявени за издирване, съобщи на страницата си във Фейсбук Арсен Аваков, временно изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи. Вътрешното министерство в Киев издаде заповед за ареста на досегашния украински президент. "Информацията е от тази сутрин. Възбудено е наказателно дело за масови убийства на мирни граждани. Янукович и редица други длъжностни лица са обявени за издирване", уточни Аваков.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
7863 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
АНОНИМЕН

2014.03.03 | 15:41

12
ТОВА КОЕТО СТАНА ВЪВ УКРАЙНА Е ПРЕВРАТ,ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ!!!!ТОВА Е НАСИЛИЕ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА ЗА ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ТАЗИ КОРУМПИРАНАТА ТИМОШЕНКО!!!
AJ4A

2014.02.25 | 04:18

10
А един УБИЕЦ И КРАДЕЦ С ВЛАСТ, който от позиция на властта и безнаказаността си погазва всички правови норми как по друг начин може да бъде спрян, с .............. избори ли?????

2014.03.03 | 15:41

11
Вижте какво представляват комунистите - крадци без достойнство, насрани от страх от ''народната любов''.
БУТАЧА

2014.02.24 | 14:39

1
ВСИЧКИ КОМУНИСТИ НА ВЪЖЕТО,ПОКЛОН ПРЕД УКРАИНЦИТЕ,И ДА ПОДКРЕПИМ ГЕОРГИ ЖЕКОВ В БОРБАТА МУ СРЕЩУ НАШИТЕ БЕЗРОДНИЦИ
СОЦИАЛИСТ

2014.02.25 | 04:17

9
КАЖИ БЕ, КАКЪВ ТИ Е ПРОБЛЕМА? НЕЩО ТИ ПРЕЧАТ ЛЕВИТЕ ЛИ? ХОДИ ДА СЕ ОПЛАЧЕШ НА АРМЕНСКИЯ ПОП! ЛЕВИТЕ УПРАВЛЯВАТ В ПОЛОВИН ЕВРОПА И СКОРО ЩЕ УПРАВЛЯВАТ И В ДРУГАТА ПОЛОВИНА! АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА ОТИВАЙ В СЕВЕРНА КОРЕЯ! НО И ТАМ СА ЛЕВИ ХАХАХАХАХАХАХХААААА
tonika

2014.02.25 | 04:17

8
vsitchko se''podrejda''timochenko na varha lechoiadite tchakat no ..... kazacite skothat li itrite fronta otivat v michi dupki.ne smeya da mislia.

2014.02.25 | 04:16

7
В ЕВРОПА ЛЕВИТЕ СА ВТОРА СИЛА, ТАКА ЧЕ ТРАЙ ДА НЕ ТЕ НАБАРАТ!
безпартиен

2014.02.24 | 22:46

6
ако на 20 години не си ляв значи нямаш сърце ако и на 50 години си бляв значи нямаш мозък. в какво вярва милярдер социалист?
Цеко

2014.02.24 | 22:45

5
Няма никаква следа от ГЕЯ БЕЯ и ЗЛОДЕЯ - щеше да е по-добра новина!
НЕЩО НЕ СЕ ВЪРЗВА?

2014.02.24 | 22:43

4
Хайде стига прочувствени речи и папагалски слова, господа БГ демократи.Изкарахте се по големи светци и от папата.А на хохолите им дреме за вашата безпределна солидарност.За да ви се" отблагодарят" достойно,първата им работа беше,да обявят тотална забрана за ползването на БЪЛГАРСКИ,като регионален език. Кажете нещо де?

2014.02.24 | 19:34

3
да го духат черверастите и герберастите

2014.02.24 | 19:33

2
Западът пак изтаковал изтока....блях..това новина ли е? Ами то се подразбира!

Добави коментар

Водещи новини