Домашен арест за лидера на Автомайдана

  • 01 февруари 2014 20:02

  • 1841
  • 2
Домашен арест за лидера на Автомайдана
©

Активистът от уличните протести в Киев, един от водачите на т. нар. Автомайдан - движение на шофьори, подкрепящи опозицията, 35-годишният Дмитро Булатов, който разказа, че бил отвлечен на 22 януари и изтезаван една седмица, ще бъде поставен под домашен арест като заподозрян в организиране на масови безредици. Това обяви украинското МВР, цитирано от АФП. В момента той се намира в частна болница в украинската столица, под полицейска охрана.

Според приятел на Булатов, цитиран от радио "Свобода", похитителите му го изтезавали, за да научат източниците за финансиране на протестите в Украйна. МВР обаче заяви, че Булатов е бил издирван от 24 януари, което предполага задържането му под стража. Но предвид на здравословното му състояние, следователят е поискал от съда промяна на мярката му за неотклонение на домашен арест. Една от версиите, по които работят следователите, е отвличането да е инсценировка, за да се "предизвика сред обществото негативен резонанс".

Властта в Киев погна опозицията за преврат

Украинската служба за сигурност обяви, че разследва опит за завземане на властта, след като изследва сървърите, иззети при обиск в киевския офис на опозиционната партия "Баткивщина". Сред материалите има данни, че при планирането на протестните акции се е предвиждал силов вариант на развитието им, при който се прилага сила срещу демонстрантите. Това от своя страна предизвиква широк резонанс и подкопава авторитета на действащата власт и президента, заяви представител на спецслужбата. Очаква се разследването да продължи два месеца. В "Баткивщина" отрекоха всякаква съпричастност към подготовка за завземане на държавната власт в Украйна и окачествиха тези твърдения като провокация. Лидерът й Арсений Яценюк, който участва в конференцията по сигурността в Мюнхен, на която поиска помощ от Запада и план "Маршал" за Украйна, не изключи властта да хвърли и армията срещу протестиращи и опозиция.

"Украински фронт" чисти от окупатори


Общ "Украински фронт", който да "защитава" и да "изчисти" отечеството от окупатори, решиха да създадат фракциите и формациите, образуващи Партията на регионите, която е на власт в Украйна. Идеята за това формированието дойде от шефа на "Съюза на ветераните от Афганистан" Владимир Рижков на извънредно събрание на организациите, обединени в правителствената партия, в Харков, съобщи Интерфакс.

"Името е особено показателно... Нашият фронт ще брани и чисти украинската земя от тези, които са дошли тук с окупационни планове. Нашите деди и прадеди са се справили с такава мисия, днес е наш ред", заяви губернаторът на Харковска област и шеф на местната организация на Партията на регионите Михаил Добкин. Той призова да се използва "минималният и дори призрачен шанс" да не се допусне гражданска война. Той посочи, че когато мирните варианти за урегулиране на кризата се изчерпат, ще се приложат "по-други методи за въвеждане на ред".

Сблъсък на Запада и Русия в Мюнхен

Бъдещето на Украйна се превърна в един от основните предмети на дискусия на европейската конференция по сигурността в Мюнхен, а Русия и Запада изразиха противоположни позиции и кръстосаха шпаги. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Запада погрешно разбира понятието "свобода" и налага "европейски избор" на Украйна, налагайки двоен стандарт. Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой коментира, че "бъдещето на Украйна принадлежи на Евросъюза". Ромпой заяви, че предложението за асоцииране на Украйна е актуално, а "времето е на наша страна". Лавров попита защо ЕС защитава изпълнените с насилие протести и атаки срещу силите на реда. "На Украйна й се натрапва определен избор и Русия няма да участва в това", остро заяви Лавров. И попита: "Какво общо с демокрацията има подбуждането към изпълнени с насилие улични протести? Защо не чуваме осъдителни думи за онези, които превземат правителствени сгради, атакуват полицията и използват расистки, антисемитистки и нацистки лозунги".

Последвайте канала на

1841 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...

2014.02.09 | 15:57

2
тоя вчера като го видях по ТВ на к'во приличаше-главата му кофа,нарязано лице,едното ухо не му го видях(може и там да е било де)....е тва ако е инсценировка значи е еbаси мазохиста

2014.02.09 | 15:57

1
АКО ИМА СЪМНЕНИЯ, ЧЕ НЯКОЙ ПОЛУЧАВА ПАРИ ОТ ЧУЖДА ДЪРЖАВА ЗА ДА ПРАВИ ПРЕВРАТ ЗАЩО ТРЯБВА ДА ГО ОТВЛИЧАТ И ИЗТЕЗАВАТ, ИМА СИ ПОЛИЦИЯ И РАЗСЛЕДВАЩИ ОРГАНИ, АРЕСТУВАТ ГО И ГО ОСЪЖДАТ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!

Добави коментар

Водещи новини