Преговорите в Украйна са в трудно положение

  • 31 януари 2014 09:24

  • 1190
  • 0
Преговорите в Украйна са в трудно положение
© Булфото

Критичните преговори между борещото се с протести украинско правителство и опозицията изпаднаха в тежко положение, след като президентът Виктор Янукович излезе в отпуск по болест, пише в. "Ню Йорк таймс".

Естеството на болестта на Янукович и моментът на появата й веднага повдигнаха въпроси за истинския мотив на президента да се оттегли от политическата битка тъкмо когато преговорите с опозицията, изглежда, набираха сила, отбелязва американското издание. Някои опозиционни фигури изказаха мрачно предположение, че президентът се измъква от сцената, подготвяйки се да обяви извънредно положение - крайна мярка, за която протестиращи предупреждават, че ако бъде въведена, може да разпали истинска гражданска война. Други не бяха толкова разтревожени, смятайки, че властите явно възприемат политика на протакане с надеждата, че ентусиазмът на демонстрантите ще стихне, посочва вестникът.

Янукович излезе в отпуск по болест, преди да може да подпише законопроект, отменящ приетите по-рано този месец строги ограничения върху свободата на словото и събиранията. Законопроектът, приет тази седмица от парламента, е значителна отстъпка към опозицията, но няма кой знае каква стойност, ако президентът не го подпише, изтъква "Ню Йорк таймс".

Новината за болестта на Янукович беше оповестена малко след като опозицията отхвърли ново законодателство, предвиждащо амнистия за арестувани демонстранти, при условие че те освободят окупираните от тях административни сгради, посочва британският в. "Файненшъл таймс". След като обяви, че излиза в отпуск по болест, Янукович обвини опозицията, че изостря ситуацията в Украйна, и настоя, че правителството прави всичко възможно за уреждане на кризата, пише британският в. "Гардиън".

Болестта на Янукович е поредният непредсказуем елемент в и без това доста взривоопасната политическа драма в Украйна. Неговият предшественик Виктор Юшченко се разболя през 2004 г., след като явно беше отровен с диоксин по време на кандидатпрезидентската надпревара с

Последвайте канала на

БТА
1190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини