Украйна пред нова криза?

  • 31 януари 2014 09:10

  • 1525
  • 0
Украйна пред нова криза?
©

Извънредната сесия на Върховната рада не донесе изход от политическата криза в Украйна, констатира руският в. "РБК дейли".

Парламентът отмени новите закони срещу масовите протести и гласува амнистия за протестиращите, но не изпълни ключовото искане на опозицията - да разработи механизми за връщане към конституцията от 2004 г., ограничаваща президентската власт, посочва печатът. Демонстрантите са възмутени от закона за амнистията, приет, без да е раздаден на депутатите и разгледан в ресорната комисия. Сесията бе закрита в нарушение на правилника, заявява пред "РБК дейли" Володимир Куренной от групата на опозиционната партия УДАР. Ситуацията остава нажежена също като преди скорошните разговори между опозицията и президента Виктор Янукович. Не се чува обаче за нови преговори. Протестиращите не се разотиват, а парламентът ще поднови своята работа едва на 4 февруари, добавя Куренной.

Изданията коментират изявлението на Янукович, че властта е изпълнила всички ангажименти, поети пред опозицията, и взетия от него отпуск по болест заради остро респираторно заболяване. Според политолога Дмитрий Орлов Янукович просто прави пауза, обмисляйки дали да подпише закона за амнистия в този вариант. Украинската криза продължава тъкмо заради изчаквателната тактика на президента. Той няма готовност да взема решения, което дразни и протестиращите, и собствената му Партия на регионите, добавя експертът, цитиран в "РБК дейли".

"Никой не е очаквал нещо друго от Янукович. Само съвсем тъпите си мислеха, че властта ще изпълни всичките ни искания, а умните веднага разбраха, че ще почнат да ни лъжат", коментира пред "Комерсант" активист от протестните редици. Всички демонстранти смятат да стоят на Майдана в Киев, докато бъдат обявени предсрочни президентски избори, заявява друг участник в акцията. Хората в Киев допускат, че щом се върне на работа, държавният глава ще се опита да разиграе силов сценарий и да разпусне Върховната рада. Към средата на февруари кризата може да се изостри, пише "Независимая газета". Опозицията не гласува за новия закон, предвиждащ амнистия само за протестиращи, които не са обвинени в тежки престъпления, отбелязва вестникът и се пита дали са адекватни всички тези обвинения. Седемдесет и двегодишен човек - болен и без оръжие, е заподозрян в побой над бойци от специалните сили; същите
обвинения са повдигнати срещу лекар, задържан, пребит и хвърлен в следствения изолатор, докато оказвал първа помощ на пострадали
демонстранти, твърди изданието.

234 антиправителствени протестиращи са арестувани в Украйна, откакто през ноември избухнаха масовите протести срещу властта, отказала да сключи споразумение с ЕС, информира вчера правосъдното министерство. Според закона освобождаването им ще започне едва две седмици след като опозицията се изтегли от окупираните сгради и премахне барикадите в градовете. "Те фактически признаха, че вземат заложници!" - заявил възмутено опозиционерът Олег Тягнибок, цитиран в "Комерсант". Властта ще използва тези 15 дни, за да подготви "реална атака срещу собствения си народ", предупреждава пред всекидневника депутатката Инна Богословска, напуснала в знак на протест групата на управляващата Партия на регионите. Парламентът не осигури възможност за уреждане на кризата, но фактически обяви двуседмична пауза в бойните действия, обобщава украинският аналитик Олексий Лешченко. Според него "ястребите" около Янукович може да подбудят президента да обяви предсрочни избори, а и Русия "няма да възразява кой знае колко. Москва не залага лично на Янукович", допълва експертът.

Междувременно властите в Киев пресмятат щетите от прекратената окупация на аграрното министерство. Според комюнике на ведомството тя е възпрепятствала събирането на данни за зимните култури - огромен проблем за отрасъла преди пролетния сезон. Същевременно във връзка с нестабилната ситуация в Украйна чуждите компании почти са спрели доставките на семена, пише "Росийская газета". Според повечето наблюдатели киевските събития прерастват в "обсада", която ще е твърде "изморителна", защото Украйна бе връхлетяна от арктически студ и силен вятър, добавя вестникът.

В друг материал руският официоз твърди, че днешните "защитници на европейските ценности" от Западна Украйна рисуват по киевските барикади пречупени кръстове, а обслужващите ги униатски свещеници призовават да бъдат бесени в гората "китайците, негрите, чифутите и мръсните московци". "С тях ли предлагат западните политици да се договаря президентът Янукович?" - пита изданието.

"Комсомолская правда" помества административна карта на Украйна, на която с различен цвят са обозначени областите, където сградите на държавните администрации са окупирани или "под заплаха от щурм". "По тази граница страната може да се разцепи", пояснява вестникът чертата, разделяща западните от южните и източните области.

Последвайте канала на

БТА
1525 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини