Пуснаха партньор на Ходорковски от затвора

  • 23 януари 2014 11:45

  • 1248
  • 0
Пуснаха партньор на Ходорковски от затвора
©

Върховният съд на Русия постанови днес да бъде освободен от затвора Платон Лебедев, съдружник на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, предаде ИТАР-ТАСС.

Най-висшата съдебна инстанция в страната намали присъдите на Лебедев и Ходорковски за измами с акции, част от делото, свързано с руската компания ЮКОС, съответно на 10 години 6 хмесеца и 22 дни затвор и 10 години и 7 месеца затвор. Решението не подлежи на обжалване. Лебедев вече е изтърпял това наказание и решението означава, че той е свободен. Той ще излезе от затвора още днес или утре.

Михаил Ходорковски и Платон Лебедев бяха осъдени на затвор в Русия през 2005 г., след като влязоха в конфликт с президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Путин помилва Ходорковски миналия месец - ход, който мнозина оприличиха на пиар акция за подобряване на имиджа на страната преди зимните олимпийски игри в Сочи през февруари.

Лебедев обаче отказа да бъде помилван. Той трябваше да бъде освободен през май. Върховният съд на Русия обаче не отмени съдебна заповед, в съответствие с която Ходорковски и Лебедев трябва да платят 17 милиарда рубли (521 милиона долара) данъчни задължения, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

БТА
1248 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини