Русия критикува зачитането на човешките права в ЕС, дава за пример "Атака"

  • 17 януари 2014 06:47

  • 6596
  • 16
Русия критикува зачитането на човешките права в ЕС, дава за пример "Атака"
©

Министерството на външните работи на Русия разкритикува ситуацията с човешките права в ЕС. В доклад на руското външно министерство се подчертава, че сериозните проблеми в областта на правата на човека, които са поразили Европейския съюз, „само са се задълбочили и са нужни съответните практически стъпки, за да бъдат отстранени”, пише  "offnews.bg".

Какво пише в руския доклад за България?

Ето ключовите моменти в доклада на руското външно министерство, засягащи България:

"Положението в сферата на правата на човека в България като цяло остава проблемно, а редица ключови аспекти показват тенденция към влошаване.

Проведените през май 2013 г. предсрочни парламентарни избори „разкриха“ сериозни проблеми със спазването на избирателните права. В допълнение към фактите за купуване на гласове, което вече е станало традиция, в навечерието на вота бяха открити 350 000 бюлетини - вероятно предназначени за измами по време на изборите.

Проблемите с бежанците се задълбочават. Част от бежанците останаха на улицата и в мизерия, а други живеят в неприемливо тясно пространство. Аналогична е и ситуацията в българските затвори, пренаселването на затвора в Бургас, например, достига 200 процента.

Установени са тежки нарушения на правото на неприкосновеност на личния живот, кореспонденцията и телефонните разговори, допуснати от българското МВР под ръководството на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа – по време на управлението на ГЕРБ. Подслушвани са местни политици, бизнесмени и журналисти.

Не е загубил актуалност и проблемът с полицейското насилие. По време на протестите срещу правителството през февруари 2013 г. има многобройни случаи на прекомерна употреба на сила от страна на правоприлагащите органи.

Продължават да бъдат дискриминирани етническите и религиозните малцинства. Етническите турци традиционно не се допускат до работа в Министерството на вътрешните работи, съдебната власт и прокуратурата.

В България е широко разпространена ксенофобията на битово ниво. Според публикувано през май 2013 г. проучване на шведските социолози Н. Берген и Т. Нилсън българското население е едно от най-негативно настроените в Европа по отношение на представители на другите раси. Повече от половината българи от славянски произход имат негативно отношение към местните роми.

Проявите на неонацизъм и расова нетърпимост в България са доста често срещани сред футболните фенове.

На фона на тежкото социално-икономическо положение на българите в последно време са се активизирали многобройни партии с националистически убеждения. Най-известната сред тези партии е „Атака“, която има 23 депутати в парламента. „Атака“ се отличава с антитурски и антиислямски нападения, особено през 2011 г., когато провокира сблъсък пред джамията в София. Сравнително добро представяне на последните парламентарни избори показа и НФСБ, чийто председател Валери Симеонов е собственик на телевизионния канал СКАТ. ТВ СКАТ активно пропагандира национал-патриотични идеи, понякога граничещи с радикализма.

Тревожност предизикват и продължаващите актове на вандализъм по отношение на руски военни паметници и гробове. През юли 2013 г. имаше надписи с обидно съдържание на Паметника на Съветската армия в София."

Експертът от руското външно министерство по въпросите на човешките права Константин Долгов твърди, че най-сериозните предизвикателства пред ЕС са устойчивият растеж на ксенофобията в Европа, расизма, агресивния национализъм и неонацизма.

В доклада се посоча, че ситуацията със свободата на словото също остава проблемна, като има нарушения на неприкосновеността на личния живот на гражданите.

Налагало ми се е да правя сравнителен анализ на правата на човека в Русия и в ЕС. Факт е, че в страни от ЕС като Латвия и Естония, които още в съветския период се научиха умело да нарушават правата на човека, ги нарушават и досега, заяви пред радио Голос России адвокатът Генадий Шило.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6596 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Bill

2015.03.16 | 16:17

16
Точно пък Русия да ми говори за полицейско насилие е малко странно.
777

2015.03.16 | 16:17

15
Къде е русофилската тъпа повърня? И братята ви не щат, да чуят за вашите психоизлияния на омраза.Вие сте изчадия на сатаната. Вие и другите ромияри от Атака сте най долнопробното население на Европа и Русия . Руският доклад за БГ е като на всички други, че сме сковани от омраза маймуноподобни.
Ясен

2015.03.16 | 16:17

14
„Атака“ се отличава с антитурски и антиислямски нападения, особено през 2011 г. На всички прави впечатление, че АТАКА няма нито една обидна дума срещу РУСИЯ. ЗАЩО? Нещата са ясни, нека си припомним плана "КЛИН" с които бе свалено демократично избрано правителство. Само, че такъв тип план винаги се изпълнява от левия политически спектър. Сега новото ОФ/БСП, ДПС и АТАКА/ изпълни задачата срещу сериозно финансиране , но срещу това трябва да започне АЕЦ Белене и другите спрени проекти. Трудна задача, чийто решение е за сметка на нещастния български народ. Затова всички вярваме, че Свети Георги бди над нас и че винаги ни е насърчавал да се изправим смело срещу най-страшния змей.

2015.03.16 | 16:17

13
В България на на 100 000 д. има 452 полицаи, а в Русия - 956 ! Само в Беларус са повече - 1542 полицаи!

2015.03.16 | 16:16

12
Атака винаги е била про-руска. На куклата Волен май и режат конците.
АЗ

2015.03.16 | 16:16

11
Дилма Русеф президент на Бразилия от Български произход.Барак Обама президент на САЩ oт Кения Африкански произход.Ако в България български гражданин от турски произхот стане само кандидат за предидент на Р.България то (100% няма да стане това е само за пример).Сред народа ще почнат да го мразят и ще го наричат,как се смееш да станеш кандидат за президент на Р.България,мръсен турчин,фес,рязън,петсотин години не ви ли стигнаха а искаш да управляваш Р.България.Питам ви тези Бразилци и Американци глупавили са повече от нас или са по умни от нас,защо са си избрали президенти от друг произход.Факта е в образованието може да имаш висше образование но имаш и неграмотност,неграмотноста идва от ниското културното поведение на завист-завиждане и от историческото минало с омраза .Бразилците и Американците ги избраха за доброто на Бразилия и САЩ за силна икономика силно развитие,и са избрани кога,когато имаше световна криза.
ккк

2015.03.16 | 16:15

5
За какво ти е президент , нали Ахмед ага, баш от делиормана сега управлява. Ама не става за такъв, той си е хидроинженер!

2015.03.16 | 16:16

10
Ахахах точно Русия да критикува за правата на човека. Хубава шегичка
АЗ

2014.01.20 | 16:00

3
Много мие мъчно защо в сферата на Българския спорт няма спортисти от турски произход в националните отбори на Р.България,не е важно кой е извоивул титлата важното е трибагреника да се вее на световно ниво.Защо в Делиорманския ФК Лудогорец Разград няма фудболист от турски произход.Защо в историята на България не се пише нищо за героите от турски произход умрели за България във втората световна война от 1921 до 1944.Защо нищо не се пише за умрелите българи,турци и роми в куманистическите лагери и затвори. ЕТО ВИ ПОВОДИ ДА СЕ ОБИЧАМЕ...

2015.03.16 | 16:16

9
Тъп ли си,или се правиш на интересен!Все едно Българин да стане президент на Турция!Колкото до този въпрос защо,сам си отговори.

2015.03.16 | 16:15

8
Ами защотот те не са турци а са Българи.Освен това турци има от 1922г.преди това туци не е имало.Друго нещо важно е че в турция няма турски етнос,с изключение на Булгарските турци,които не знаят защо им казват така.

2015.03.16 | 16:15

7
Прави са братушките.
MitakaT

2015.03.16 | 16:15

6
Ами, ако Бразилия стане някой от венецуелски произход, а в САЩ от руски или кубински(това е само пример) да видим какви биха били реакциите тогава!!?!

Добави коментар

Водещи новини