"Витя, чао!" - Майданът взе на подбив украинския президент (видео)

  • 18 декември 2013 14:21

  • 4695
  • 10
"Витя, чао!" - Майданът взе на подбив украинския президент (видео)
© Булфото

С песни, видеоклипове, карикатури и вицове опозиционерите в Украйна осмиват президента Виктор Янукович и неговия премиер - Николай Азаров  любима форма на протест сред противниците на режима, коментира АФП.

Клипчето "Витя, чао!" бе гледано в YouTube над половин милион пъти за една седмица. В клипа масивната фигура на Янукович подскача от пънче на пънче в една горичка, гледа редом с тълпата на трибуните футболен мач, изпълнява танцови стъпки или позира пред камери с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 - всичко това размесено с кадри, на които милицията бие демонстранти и фотографи. Тази пародия на италианската народна революционна песен "Белла, чао" звуча многократно в неделя от тонколоните на поредния гигантски митинг, събрал стотици хиляди демонстранти на Майдана - площад "Независимост" в центъра на Киев. Участници в протеста и опозиционните лидери на сцената се смееха от сърце.

"Сбогом, гаранте (на Конституцията)! Хич не се връщай! О, Витя, чао, Витя, чао, Витя - чао, чао, чао!", пее, видимо забавлявайки се, млада жена. "Межигиря и Сухолуча утре ще бъдат превърнати в музеи", продължава уверено тя, споменавайки разкошните резиденции на президента, символизиращи корупцията на режима в очите на опозицията. Видеоклипът показва между другото как Янукович прави
гимнастика, скачайки по пънчета в Межигиря - кадри, заснети преди няколко месеца, когато държавният глава бе поканил в резиденцията журналисти.

В песента се говори още за "свирепите хора от "Беркут" (сили за борба с безредиците) и за "продажните съдилища". "Прокурорите и Вовка Путин няма да те защитят" - звучи от екрана, докато гледаме как прокурори отиват на работа, прескачайки демонстранти, налягали по стъпалата на прокуратурата.

Смехът срещу страха

Клипът е заснет от журналисти и активисти в стремеж да създадат "народна песен" за протестното движение, обясни пред АФП авторът на идеята Азад Сафаров. "Американците изразиха погнуса от нашия президент. Аз предлагам нещо къде по-опасно - смеха", писа той миналата седмица в блога си под наслов "Да се присмеем на Витя". "Трябва да се смеем, за да надвием страха си" от властта, обясни той за АФП, имайки предвид жестокото потушаване на студентски протест на 30 ноември и несполучливия опит на сили на реда да разпръснат демонстрантите миналата седмица. "Песента не е злобна. Всички се смеят, щом я чуят. Но именно от смеха се страхуват всички авторитарни режими", изтъква пред АФП журналистката Олга Хуторянец, изпяла пред събралите се "Витя, чао".

Хората вече не тачат властта

Творческият устрем на украинските опозиционери личи и от афишите, по които виждаме заглавия като "Бягай, Витя, бягай" по аналогия с германския филм "Бягай, Лола, бягай" на Том Тиквер. Също и от позивите с игрословици на украински, не твърде ласкателни за държавния глава, изобразяван зад решетките. Портрет на Янукович с нос на палячо е окачен на видно място - на главната улица Крешчатик, където украсява новогодишната елха на Майдана. "Това буди смях и отразява мнението на народа за властта - тя вече няма авторитет", заяви пред АФП авторът на портрета, пожелал анонимност.

Демонстранти измислят смешки и подигравки с какво ли не - от заплахите на властта към демонстрантите, издигнали барикади в градския център, до руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, чиято роля бе решаваща, за да откаже Янукович споразумението с ЕС, и премиера Николай Азаров, който добре говори руски, но е зле с украинския.

Ето и примери:


- Главната прокуратура образува наказателно дело срещу снега, задръстил улиците в Киев.
- Азаров е против европейската интеграция, защото не ще да се мъчи с английския - първо трябва да научи украински.

- Каква е тая работа?, сърди се Путин. Хората са дошли на Майдана заради мен, а ето че на площада говори Михаил Саакашвили (бившият президент на Грузия, негов заклет враг, бел. на АФП)!

Последвайте канала на

БТА
4695 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
БОЗДУГАН

2013.12.26 | 09:53

10
Тъй като гледам май ПУТИН спасява украинците от самоубийство ! Няма лесно да ги пусне на Запада да ги изядат !

2013.12.26 | 09:53

9
a taka - kur za rusiq
ВЪХ!БРЯ,БРЯ!

2013.12.26 | 09:53

8
Политиката,зависи САМО и ЕДИНСТВЕНО от народа! Глупавите швейцарци,защо не са в ЕС?Та на тях,червено килимче щяха да им постелят много отдавна.Но там живеят мислещи същества.Хора,който зачитат личния си интерес,но съчетан с обществения.Ще кажете; Но там са банкери от столетия,имат пари!Ами народа им е мислещ-затова имат.Дори и през ВСВ останаха без срутена една керемида-рая на цялата планета."Орташка кобила,и вълците не е ядат!"-казваше дядо ми.Без да е швейцарец.

2013.12.21 | 05:51

7
Украинците ги чака България № 2.Даже по зле.

2013.12.21 | 05:51

6
Глупости украинците са задружни, българите не сме. Проблема не ни е Европа. Проблема си е в нас. Ние позволихме да ни управляват лъжци, ние позволяваме Европа да ни мачка, ние позволяваме беззаконие за циганите, мутрите и турците, ние позволихме това, че младежта е готова да продаде България за пари. Ние не Европа!

2013.12.21 | 05:50

5
НЕ-ка идат в Европейския Съюз да видат как се яде щаслива кокошка и Усмихнато Прасе,тъпаци.

2013.12.21 | 05:50

4
КЛИЧКА ЧАО, СОРОСОИДИ ЧАО!

2013.12.21 | 05:50

3
Майдан? Тъпанари...
гошо

2013.12.21 | 05:50

2
Украинци,вие сте в Европа.Не е нужно да дойде някакъв купен от Сорос и Еврейския съюз боксьор за да ви "поведе" нанякъде.
uri

2013.12.19 | 11:15

1
pijani ukrainski pedaltcheta dobre pomnim kakkvi gi vurchehte predi 10 g. v balgaria.koi chte vi pusne v evropa nali e s nima da go ima sled 6 meseca ai onezi ot sever kato vi sprat krantcheto.evropa e v tejka kriza ine bi predpriela takova samoubiistvo.tova e realnostta - az jiveja vevropa i za tova vi go kazvam.njama da stane hora

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини