Украйна увери САЩ, че няма да използва войници срещу демонстрантите

  • 12 декември 2013 08:16

  • 885
  • 0
Украйна увери САЩ, че няма да използва войници срещу демонстрантите
©

Украйна е уверила Съединените щати, че политиката на страната е против използването на въоръжени сили срещу антиправителствените демонстранти, заяви Пентагонът, след като Вашингтон изрази безпокойство във връзка с разполагането на полиция за борба с безредиците в района на демонстрациите, съобщи Ройтерс.

Американският министър на отбраната Чък Хейгъл призова в телефонен разговор с украинския си колега за въздържаност и предупреди за "потенциалните вреди от каквато и да е намеса на армията в потушаване на демонстрациите”, заяви говорителят на Пентагона Карл Уг.

От своя страна украинският министър на отбраната Павло Лебедев увери, че позицията на президента Виктор Янукович е срещу употребата на въоръжени сили срещу протестиращи, посочи Уг.

Около 5000 демонстранти се събраха тази нощ на площад "Независимост" в центъра на Киев, но по данни на министерството на вътрешните работи "ситуацията е спокойна и няма груби нарушения на обществения ред", предаде ИТАР-ТАСС.

Около 5000 души се събраха тази нощ да протестират на площад "Независимост" в центъра на Киев, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от ИТАР-ТАСС. Други над 200 демонстранти се намират в Мариинския парк, недалеч от сградата на Върховната Рада (парламента), съобщава БТА.

"Груби нарушения на обществения ред не са установени. Ситуацията в Киев остава спокойна", отбелязва министерството, което отново призовава демонстрантите да не се поддават на провокации. "Никой не посяга на правото на гражданите на мирен протест, но не трябва да бъдат пренебрегвани правата и законните интереси на останалите граждани. Нормалното функциониране на столицата не трябва да се нарушава”, подчертава вътрешното министерство.

Последвайте канала на

Весела Найденова
885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини