Барикади блокират достъпа до президентството в Киев

  • 09 декември 2013 12:03

  • 1354
  • 3
Барикади блокират достъпа до президентството в Киев
©

Протестиращите на киевския площад „Независимост" издигат барикади, за да блокират достъпа на управляващите до правителството и президентството. Лидерите на опозицията призоваха за нов мащабен протест.

В същото време те се дистанцираха от събарянето на паметника на Ленин, предаде БТВ. Статуята беше съборена снощи от привърженици на опозиционната партия „Свобода”.

„Фактът, че този паметник стои тук 22 години след нашата независимост, показва, че окупацията още не е свършила. Мисля, че това е решителна стъпка за прекратяване на тази окупация и се надявам Украйна да се промени след бутането на този символ”, коментира Андрий Мохник, член на „Свобода”.

Ръководството на партията отрече събарянето да е било планирано и го нарече резултат на спонтанни действия на протестиращите.

Певицата Руслана определи бутането като вандализъм, който няма нищо общо с духа на революцията на Европейския площад. Организаторите на протестите на площад „Независимост” също се дистанцираха от скандалния акт.

„Въпросът за паметника на Ленин не бил поставян, ние въобще не сме обсъждали това на наши заседания”, заяви лидерът на УДАР Виталий Кличко.

Милицията е започнала разследване за хулиганство, но опроверга съобщенията за извършени арести заради бутането на паметника.

Комунистическата партия на Украйна обеща да събере средства, за да възстанови паметника. Обстановката в страната ще бъде тема на последното за годината заседание на Eвропейския парламент. Утре евродепутатите ще обсъдят Източното партньорство и се очаква да гласуват и декларация за Украйна.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1354 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.12.11 | 21:48

3
Натрошете соросоидните им тикви ! Иначе ще станете като нас ! Мизерия и безработица в шибания ЕС ! Ще ви смучат като пиявици !

2013.12.11 | 21:48

2
Стига сте сеибавали , ами ги напъхайте на кучето в гъза тия соросоиди ! Я вижте Лукашенко !Клекнаха и БЕЛАРУС си се развива успешно !
Румен Петков

2013.12.09 | 21:44

1
Този сайт е откровенно комунистически и лишен от обективност.Хора крайно време е да наврем тези човекомразци там където им е мястото.

Добави коментар

Водещи новини