В Болшой продават роля за $10 000

  • 15 ноември 2013 08:23

  • 1518
  • 0
В Болшой продават роля за $10 000
©

Поредният скандал избухна в московския Болшой театър – този път обвиняват ръководството му в изнудване, информира в. „Известия”. В интервю за изданието американската балерина Джой Вомак разказа, че са й поискали 10 000 долара, за да получи главна роля.

Разкритията на чужденката съвпаднаха със завръщането на художествения ръководител на Болшой Сергей Филин на работа. През януари т. г. той беше нападнат пред дома си в Москва, а лицето му – залято с киселина.

Вестникът уточнява, че 19-годишната Джой Вомак е първата американска балерина, с която известният театър сключва договор. Девойката била поканена в Москва лично от директорката на Театралната балетна академия Мария Леонова. След завръщането на Филин обаче тя престанала да получава роли и танцувала предимно в кордебалета, пише „Известия”.

По думите на Вомак от театъра й „предложили” да си намери спонсор, който да плаща за изявите й на престижната сцена. „Колегите ми разказаха, че в Болшой по друг начин не става”, признава американката. Тя обаче отказва да уточни кой именно й е искал пари за главна роля. Балерината твърди, че в московския храм на Мелпомена въртят машинации и със заплатите на трупата, като се оплака, че не са й платили за няколко представления, пише "Монитор".

Вомак няма намерение да съди Болшой театър и иска колкото се може по-бързо да забрави за него, информира изданието. Чужденката обаче няма намерение да напуска Русия и вече започна да танцува в Кремълския балет. В отговор на обвиненията на Вомак директорът на театъра Владимир Урин я посъветва да не използва пресата за обвиненията си, а все пак да се обърне към Темида.

От Болшой твърдят още, че американката не е получавала роли не защото е отказала да плаща, а защото
трудно запомняла репертоара.

Самият Филин, който в момента е на лечение в Германия, отказа да коментира думите на Вомак. Американката не е първата, която отправя обвинения към ръководството на театъра. Бившата му солистка Анастасия Волочкова заяви, че принуждават балерините да оказват ескорт услуги на богати клиенти. Колегата й Николай Цискаридзе пък разкритикува администрацията за реконструкцията на историческата сцена, наричайки ремонта „вандализъм”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини