Властите в Дагестан правят анализ на химна на Краснодар заради съмнения за екстремизъм

  • 07 ноември 2013 10:42

  • 1062
  • 0
Властите в Дагестан правят анализ на химна на Краснодар заради съмнения за екстремизъм
©

Властите в Дагестан са наредили анализ на химна на другия южен руски район Краснодар заради съмнения за екстремизъм, съобщи РИА Новости. Законодатели от предимно мюсюлманската севернокавказка република Дагестан са забелязали, че химнът на съседната територия Краснодар, създаден преди век, съдържа текст, подбуждащ към етническа и религиозна омраза, тъй като използва негативен термин за хора от нехристиянско вероизповедание.

Президентът на Дагестан Рамазан Абдулатипов е наредил на експерти да извършат нормативен анализ и да преценят дали химнът на Краснодар съдържа елементи на подбуждане към етническа омраза. Ако проверката потвърди съмненията му, случаят ще бъде предаден на руския Конституционен съд, обясни говорителят на лидера Магомедбек Ахмедов.

Отношенията между република Дагестан и територията Краснодар се обтегнаха миналия месец, когато двама футболни фенове запалиха дагестанския флаг на мач между отбора от Краснодар "Кубан" и дагестанския "Анджи" (Махачкала). Извършителите са задържани и им е наложена глоба. Според шефа по сигурността на руската висша лига, те не са фенове на "Кубан", а актът им е бил просто демонстрация.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1062 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини